Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

Bu da ekran çevirmesi

Emniyet Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı hiç üşenmemiş, tüm yerli dizileri mercek altına alıp hangisi trafik kurallarına uyuyor, hangisi uymuyor tek tek belirlemiş. Yani bir nevi 'ekran çevirmesi' yapmışlar.
Emniyet'in en fazla üzerinde durduğu konu ise seyir halinde cep telefonu ile konuşma... Görülmüş ki, dizi karakterleri arasında bu kurala uyan neredeyse yok!
Oysa diziler, topluma mesaj vermenin en kestirme yolu... Pek çok kişi, kendine rol model aldığı dizi karakterlerinin ayak izlerine basıyor, onların hayat görüşünü, davranışlarını hatta jest ve mimiklerini benimsiyor.
Durum böyle olunca diziler; trafik kurallarına uyulması konusunda kendiliğinden bir misyon üstlenmiş oluyor. Ancak görünen o ki, trafik kuralları ile reyting kuralları örtüşmüyor.
Trafik Hizmetleri Başkanlığı, dizilerde seyir halindeki trafik görüşmelerini sahne sahne taramış.
Buna göre kurallara en fazla riayet edenin Deniz Yıldızı dizisi olduğu ortaya çıkmış. (Direksiyon başındaki yedi telefon sahnesinin tümü araç durdurularak ya da kulaklıkla yapılmış)
Hayatımın Rolü dizisi de ikide iki ile yüzde 100'lük bir orana ulaşmış.
Alev Alev dizisi üç sahnenin ikisinde kurala riayet ederek, yüzde 66.7'lik oran elde etmiş. Ama gerisi felaket...
Behzat Ç. dizisi yedi sahnenin yedisinde de kural ihlali yapmış. Emir'in Yolu da yedide yedi yaparak bir başka 'trafik canavarı' olmuş.
Beni Affet dizisi, beş sahnenin tümünde kurallara uymayarak onları izlemiş.
Arka Sokaklar, Yalan Dünya ve Yer Gök Aşk dizileri de araçta telefon görüşmesine yer verdikleri dört sahnenin dördünde de trafik kurallarına uymamış.

POLİSLER EN BAŞTA
Trafik kurallarına riayet etmeyen dizilerin başında Behzat Ç. ve Arka Sokaklar gibi polislerin başrolünü oynadığı dizilerin bulunması ayrıca dikkate değer.
Evet, kovalamaca sahnelerinde polislerin aracı durdurup telefonla konuşmalarını beklemiyoruz ama en azından kulaklık kullanabilirler. Gerçek hayatta devriye araçlarının trafik kazalarına karışmasının bir nedeni de Emniyet'in bu istatistiği olmasın sakın?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA