Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

İzbandut meselesi

Kim Milyoner Olmak İster?'de 'izbandut'un kelime anlamı sorulduğunda içimden "15 bin lira kazanmak için amma da kolay soru" diye geçirdim.
'Korsan' şıkkı doğru yanıt olmalıydı. Üstelik yarışmacı, İngiliz Dili ve Edebiyatı okumuştu. Kelimenin içindeki 'bandut-bandithaydut' ilişkisini kolayca kurabilir diye düşündüm. Ama yarışmacının tercihi yerine 'kaçak' yanıtı doğru kabul edilmesin mi?
Morardım....

YA SONRA?
Ertesi gün, yarışma aklıma gelince hemen araştırma yaptım. Türk Dil Kurumu'nun hem Güncel Türkçe Sözlüğü'nde, hem de Osmanlıca- Türkçe Sözlüğü'nde kelimenin karşılığı olarak 'Rum korsanı' yazıyordu. Kökeni de İtalyanca'da korsan anlamına gelen 'sbandut' kelimesiydi. Yani yarışmada doğru yanıt olarak kabul edilen 'kaçak' ile uzaktan yakından ilgisi yoktu. Bir gün önce yarışmayı beraber izlediğim eşime mahcup olmuştum.
Bir gün sonra sözlükleri gösterip 'karizmamı' kurtardım. İyi de; yarışmacı, zevahiri nasıl kurtaracak?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA