Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

Piero da kul işi

Futbolseverler Piero adı verilen grafikanimasyon tekniğini Lig TV'nin Maraton programı sayesinde öğrendiler.
Aynı teknik, bir dönem atv'deki Bizim Stadyum'da da kullanıldı. Özelikle tartışmalı ofsayt ve gol pozisyonlarına netlik kazandırmak için Piero adı verilen bu tekniğe başvuruldu.
Piero şimdilerde Trabzonspor- Fenerbahçe maçındaki "Top gol çizgisini geçti mi, geçmedi mi?" tartışmasında başrol oynuyor.
Ülkenin
iki ünlü yorumcusu ve eski hakemi Erman Toroğlu ile Ahmet Çakar bile fikir birliğine varamadı; biri gol değil diyor, diğeri gol olduğunu iddia ediyor. (Televizyon stüdyolarında dakikalarca ileri-geri oynatılmasına rağmen kesin fikre varılamayan bir pozisyonda; saliselik karar vermesi gereken hakemler ne yapsın?)
Tartışmaların referans noktası ise Maraton programında ekrana getirilen Piero görüntüsü... Buna göre; top çizgiyi içeriye doğru 10 santim kadar terk etmiş. Yani gol olmuş...

İNSAN FAKTÖRÜ
Peki Piero tekniği yüzde 100 güvenilir mi?
Bence değil... Çünkü spor servislerinde yıllarca mesai harcadığım için teknoloji üzerindeki 'insan etkisinden' haberdarım.
Maraton programı için bu grafiği hazırlayan arkadaşlarımı tenzih ederek söylüyorum: Eğer grafiği hazırlayan kişi; bir takımı, fanatizme varan duygularla tutuyorsa, düğmelere dokunurken kendi takımına avantaj getirecek sonucu arzuluyorsa, o Piero'dan hayır gelmez.
Bir de teknik sorunlar ve dikkatsizlikler var ki onlar da sonuca ciddi şekilde etki edebilirler.
Piero tekniğinde hizalamalar, bir çizgi ya da direk referans alınarak belirlenir.
Eğer referans alınan çizgi ya da direk eğriyse, bulunması gereken hizada değilse, Piero da yanılır. (Neredeyse her sezon, bir sahanın çizgilerinin, ölçülerinin, direklerinin kural dışı olduğuna dair saptamalar ortaya çıkmıyor mu?)
Demem o ki, Piero'ya neredeyse 'ilahi ve nihai yargıç' gözüyle bakmak doğru değildir.
Nihayetinde o da kul yapısı, öyle değil mi?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA