Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

Devamlılık hataları

Devamlılık hataları; film ve dizi yönetmenlerinin kabusudur. Birbirini takip eden iki sahne arasındaki zaman, mekan, kostüm, makyaj ve aksesuvar farklılıkları eğer dikkat edilmezse; ekrana ya da perdeye önemli bir hata olarak yansır.
Hollywood bu işi yıllar önce çözdü. Yönetmen yardımcıları arasından biri (genellikle Galip Derviş kadar dikkatli ve detaycı olanlar) 'devamlılık asistanı' olarak görevlendirildi. Onun işi; çekilen sahneleri dikkatle takip etmek, bir sahnede hırka giyen oyuncunun, devam eden sahnede tişörtle rolüne devam etmesine engel olmak ya da yemek sahnesinde çatal, bıçak, bardak gibi aksesuvarların düzenini korumak.
Gelin görün ki, bizim dizi sektöründe devamlılık hatalarının bir türlü önü alınamıyor.
Mazeretimiz belli: Bir hafta içinde koca sinema filmi uzunluğunda dizi çekip yayına yetiştirme telaşı... Ama diğer yandan da dikkati ve seçiciliği günden güne artan 'uzman' bir seyirci kitlesi var. İşte son günlerde gözümüze çarpan devamlılık hataları:

SİHİRLİ KIYAFETLER
Kanal D'nin İntikam dizisindeki nişan sahnesi boyunca Yağmur'un saçları düzdü. Ama ne zaman ki, salondan çıkıp Emre'nin yanına geldi, saçları bir anda maşa ile dalgalandırılmış hale dönüştü!
Yine İntikam dizisinde Ceren, annesi Şahika'nın evine girerken boğazlı yaka bir kazak giymişti. Ancak odaya girdiğinde kazağı birden önü açık hale geliverdi!
FOX'ta yayınlanan Karagül dizisinin geçtiğimiz cuma yayınlanan bölümünde; Ece Uslu evden çıkıp tarlasını görmeye gitti, oradan da tapuya geçti. Evden çıktığı an itibariyle üzerindeki kahverengi gömleği çıkartıp beline doladı, bir giydi, bir çıkardı, yeniden giydi. Aynı şey Yavuz Bingöl'ün sahnelerinde de oldu. Bir sahnede üzerinde hırka var, diğer sahnede lacivert tişört, sonra aynı sahnede yine hırka!

KOL SAATİNE SOBE!
Star'daki 1 Erkek 1 Kadın dizisinde 1 Nisan konusu işleniyor. Ozan, başına gelen kötü olaylar nedeniyle günün bir an önce bitmesini istiyor. Kucağında bir duvar saati tutarak Zeynep'le birlikte koltukta oturup saatin 24.00 olmasını ve günün bitmesini bekliyor. Ama saat günün bitmesine birkaç saniye kala duruyor. Ozan "Bugün bir türlü bitmiyor" diye isyanda. Ancak kolundaki saat, akşamüstü saatlerini gösteriyor!
Huzur Sokağı'nın 5 Nisan akşamı yayınlanan bölümünde; Bilal ve Feyza'nın sözünden sonra Feyza ve ailesi, Selim Bey'i uğurlar ve bu arada Bilal ve ailesini eve girip otururken görürüz. Bu kadar kısa bir süre içinde Emel nasıl Selim'le buluşuyor?
Kayıp Şehir dizisinde Seher kocasından şiddet gören bir kadını Aysel'in evine getiriyor ve kapıda "Nurdan" diye tanıtıyor. Ancak gece ağlayan kadını gören Aysel, "Ne oldu Hacer ?" diyor. (Sanırız gündüz çalıştırdığı, Zehra'nın annesi ile karıştırdı)
Ama hatlar sabah kahvaltısında düzeliyor ve "Hacer" yine oluyor Nurdan...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA