Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

Ölenleri anarken dikkat!

İhsan Tunçoğlu adlı okurumuz, televizyonda taziye bildirirken ya da ölmüş insanları anarken kullanılan yanlış terimlere dikkat çekmiş:
"Televizyon haberleri ve çeşitli programlarda, kaybettiğimiz şahsiyetlerden bahsederken sık sık 'Toprağı bol olsun' ya da 'Müteveffa' gibi konuşmalar yapılmaktadır. Sizin de çok iyi bildiğiniz gibi; 'Müteveffa' ve 'Toprağı bol olsun' sözcükleri ancak Hıristiyanlar ve ecnebiler için kullanılır. Malumunuz, Müslümanlar için 'Rahmetli, merhum, mekanı cennet olsun' gibi kelimeler uygundur. Geçtiğimiz günlerde; Kenan Işık'ın sunduğu Kim Milyoner Olmak İster? programında söz merhum Nejat Uygur'dan açılınca; yarışmacı olan emekli öğretmen "Müteveffanın toprağı bol olsun" dedi. Kenan Işık her zamanki nezaketi ile bu cümleleri yadırgadığını yüz ifadesi ile belli ederken "Mekanı cennet olsun" deme ihtiyacı hissetti. Ayrıca, belli kültür düzeyine sahip kişilerin 'Hasta olma şansı' ya da 'Kaza yapma şansı' gibi doğru olmayan cümlelerini üzülerek görüyorum ama ölen Müslümanlar için yerleşmiş anlamlı deyimlerimizin göz ardı edilmesine sadece üzülmüyor; sinirleniyorum da... Selam ve saygılarla..."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA