Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

Şarkı söylemek lazım

RTÜK; O Ses Çocuklar yarışması yüzünden Star TV'ye 600 bin liralık rekor ceza verdi.
Peşin peşin söyleyeyim, medyada televizyona karşı çocukları ve ebeveynleri en fazla uyaran, bu meseleye en çok kafa yoran yazarlardan biriyim.
O Ses Çocuklar'daki tehlikeyi de ilk kez bu sütunlarda ben gündeme getirdim.
Ünlü şarkıcıların, minicik çocukları kendi takımlarına katmak için onlara bu kadar çok övgü yağdırmalarının hatta yalvarmalarının olumsuz psikolojik etkileri bulunabileceğini belirttim. Buna rağmen RTÜK'ün ceza kararını ağır bulduğumu söylemeliyim.
Nedenine gelince:
Kararın gerekçesinde "Oyun çağındaki çocuklar tatil döneminde eğlenmek yerine ailelerinden, arkadaşlarından ayrı olarak elemelere hazırlanmakta" denilmiş.
İyi de çalışma kampında değiller ki? Hayatlarında en sevdikleri sanatçılarla, en yetenekli orkestra şefleriyle birebir piyano başında müzik dersi alıp yeteneklerini geliştiriyorlar.
Müziğe gönül vermiş bir çocuk için bundan güzel yaz eğlencesi olur mu?

PEKİ SİZE NE?
Açıklamada ayrıca "Aileleri tarafından desteklenerek yarışmaya getirilen çocukların fazla emek harcamadan alkış ve övgülerle şöhret sahibi olduklarında dengeleri bozulabilir ve ilerleyen zamanlarda bu şöhreti kaybetmeleri halinde çeşitli sorunlar yaşama riski oluşabilir" deniliyor.
Eee, tamam işte, 'aileleri tarafından destekleniyor' bu çocuklar, size ne? Eğer bu yüzden bir ceza öngörülecekse, kanala, yapımcıya değil de ebeveynlere uygulayın o zaman... Üstelik aileler, çocuklarına trafik ışıklarında zorla mendil mi sattırmış?
Müzik gibi, sanatların en güzeline özendirip desteklemişler çocuklarını...
Ruh sağlıklarının bozulması olayına gelince...
Emrah da, Ceylan da, hatta Sezen Aksu da minicik yaşlarında şöhrettiler. Halihazırda ülkenin en sevilen sanatçıları arasındalar...
Hatırlatayım dedim.
Kararın gerekçesinde "Çocuklar sadece sesleriyle değil, sahne hakimiyeti ve sergiledikleri şovlarla kendilerini ifade etmeye çalışmakta, elemeyi kazananlar sevinmekte, kaybedenler ise üzgün bir şekilde dışarıda bekleyen ailelerinin yanına dönmektedir" deniliyor.
Bir şarkıyı teatral bir ifade, jest, mimik ve dans ile sunmak suç mu yani? Yarışma sırasında müzik eğitimi ile birlikte çocuklara sahne duruşu, ifade biçimi ve tavır ile ilgili doğru bilgiler veriliyor ise bu onların daha sonraki yaşamlarında yararlanacakları bir hazine olmaz mı?
Ayrıca hayatta kazanmak da kaybetmek de var. Bir çocuk; rekabeti ne kadar erken öğrenirse, hayata o kadar çabuk uyum sağlar. Unutmayın, varlığınızın nedeni, milyonlarca rakibini alt edip yumurtaya ulaşan bir sperm sayesindedir.
Bu ülkede çocuklar türlü okul sınavıyla yarış atına dönüştürülürken, sadece üniversiteye girebilmek için bile bir yılda tam 12 sınava girmek zorundayken, yazın 'Eti senin, kemiği benim' denilerek oto tamirhanelerinin kiri pası içinde ustalara teslim edilirken, seksek oynayacak yaşta ruhsatsız maden ocaklarında kömür tozu yutarken, küçücük kızlar daha oturdukları sandalyeden ayakları yere ermeden gelin edilirken, Suriyeli çocuklar Merter'in orta yerinde gerçek Survivor'ı yaşarken, yarışmada şarkı söyleyen çocukların fiziki ve ruhsal sağlığını korumak için para cezası kesme lüksümüz var mı?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA