Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

Kurşun parası yürek yarası

Geçen hafta askerde hayatını kaybedenlerin ailelerinin protestosu vardı. Askere gönderdikleri kınalı kuzularının terhisini beklerken, tabutlarıyla karşılaşan ve çoğunlukla 'intihar' ya da 'eğitim zayiatı' ile açıklanan ölümleri şüpheli bulan aileler, seslerini duyurmaya çalıştılar.
Aslında sadece bu eylem bile ükede nereden nereye gelindiğinin açık işaretiydi. Askeri vesayet döneminde bırakın bu protestoyu eyleme dönüştürmek, akıldan geçirmek bile mümkün olmazdı. 'Şüpheli ölüm' olduğu iddia edilenler arasında benim yüreğimi en fazla dağlayan, Batmanlı Abdurrahman Çiftçi'nin öyküsüydü. Muş'un Hasköy ilçesinde vatani görevini yaparken bir cinnet anında önce duvara, sonra havaya, ardından da kendisine ateş ederek hayatını kaybettiği belirtiliyordu.
Ancak ailenin acısı, bir süre sonra ikiye katlandı.
Çünkü soruşturmada takipsizlik kararı veren 8'inci Kolordu Komutanlığı Asker Savcılığı, ölüme neden olan kurşunun hazine malı olması nedeniyle zararın aileden tahsil edilmesini istedi. Bir yanda gencecik yaşında hayata veda eden bir evlat, öte yanda üç kurşunun parasının peşine düşen devlet...
Söyleyin, siz böyle bir durumla karşılaşsanız ne yapardınız?
Oğlunuzun silah arkadaşları ona psikolojik işkence yapıldığını, sürekli altışar saatlik nöbetler yazıldığı için psikolojisinin bozulduğunu söylüyorlar.
Siz, "Oğlumuz bu yüzden öldü, soruşturulsun" diye başvuruda bulunuyorsunuz.
Cevap olarak size "Oğlunuzun sıktığı kurşunlar hazine malıdır. Ödeyin parasını" diyorlar...
Yıl 2014... Ama ne yazık ki hâlâ 'köhnemiş' kanunlarla, kurallarla idare ediliyoruz. Askerliğini yapanlar bilirler; bir süre sonra 'Neden?' diye sormayı bırakır, sorulara mantık ile yanıt aramaktan vazgeçersiniz.
Bence işe önce yürek kanatan şu 'kurşun parası' saçmalığını ortadan kaldırmakla başlayıp 'önce insan' mantığını kışlalara hakim kılalım.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA