Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

Görünmez ırkçılık

ABD'de ırkçılık karşıtı eylemlerin ivme kazandığı şu günlerde TRT Türk'te izlediğim 'ırkçılık dosyası' kelimenin tam anlamıyla dört dörtlüktü. Martin Luther King ile başlayıp Malcolm X ve Barack Obama ile devam eden gelişim sürecini tüm detaylarıyla aktaran haber dosyasında bir de ilginç araştırmaya yer verilmişti.
Uzmanlar; ABD'deki trafik kazaları istatistiklerini incelemişler ve görmüşler ki, siyahi yayalar, beyazlara oranla yüzde 60 oranında daha fazla araç altında kalıyorlar. Psikolog ve sosyologlar, yaptıkları çalışmalar sonucunda; siyahi yayaların, özellikle beyaz sürücüler tarafından algılanmadıklarını, hatta görmezden gelindiklerini saptamış. Aynı araştırmada; siyahların, karşıdan karşıya geçerken 'güvenlik' sürelerinin, beyazlardan üç katı daha az olduğu ortaya çıkmış. Yani bir siyah, bir beyaza oranla karşıdan karşıya geçerken üç katı daha dikkatli olmak zorundaymış.
Görünen o ki; ABD'deki pek çok beyazın bilinçaltı, hâlâ iç savaş öncesindeki 'kölelik' düzenine özlem duyuyor. Başkanları da siyahi olmasına rağmen, onlar için siyah ırk hâlâ görünmez ve saydam... Ne acı...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA