Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

100 yıl daha

Şehir Tiyatroları, Erhan Yazıcıoğlu'nun Genel Sanat Yönetmeni olmasıyla nasıl ivme ve renk kazandı anlatamam.
Önceki akşam 100'üncü yılını kutlayan Darülbedayi'nin bu sezonki ilk oyunu Çürük Temel'i izlemek için Harbiye Muhsin Ertuğrul'daydım.
Bir tiyatro galası için ancak bu kadar uygun bir oyun, sahne ve zaman olabilirdi. Çürük Temel ülkemizde sahnelenen ilk tiyatro oyunuydu.
Emile Fabre'nin yazdığı oyun, 1916 yılında Hüseyin Suat Yalçın'ın uyarlamasıyla sahnelenmişti. Üstelik, tiyatro ve sinemamızın kurucusu, galaya ev sahipliği yapan salona ismini veren Muhsin Ertuğrul da 'Necip Bey' karakteri ile oyunda rol almıştı. Ve... Günlerden 24 Kasım Öğretmenler Günü'ydü... Başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bu ülkenin insanlarının sosyal ve kültürel yaşamına rehberlik eden 'sanat öğretmenlerine' bundan güzel bir saygı duruşu olabilir miydi?
Bir alkış da oyun için hazırlanan özel kataloğu hazırlayanlara... Kitapçığın içinde 1916 yılında sahnelenen ilk gösteride rol alan oyuncuların fotoğrafları, oyundan sahneler, o güne ait program ve davetiyenin fotoğrafı bile vardı. Hele selamlama sırasında oyuncuların yüzlerine yansıtılan, tiyatronun unutulmaz isimlerinin portreleri yok muydu? Tiyatro gibi naif bir sanata da ancak böyle ince bir 'yaratıcılık' yakışırdı. Bir alkış da yönetmen Engin Alkan ve başrol oyuncusu Oya Palay'a... Bizi tiyatrodan alıp 100 yıl önceki 'teyatora'ya götürdükleri için...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA