Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

Hepimiz zenciyiz!

Survivor Adası'na sonunda 'ırkçılık' da bulaştı.
Siyahi futbolcu Pascal Nouma, takım arkadaşı Hakan'ı ırk ayrımı yapmak, siyahileri aşağılamak ve kölelik düzenini devam ettirmekle suçladı.
Pascal'ın ada konseyinde dile getirdiği iddiasına göre; Hakan, Pascal'dan kahverengi battaniyeyi uzatmasını isterken, "Şu zenci battaniyeyi verir misin?" demiş. Bir başka olayda Hakan yere çöp atınca, Pascal "Bak orada çöp kovaları var, oraya atabilirsin" diye arkadaşını uyarmış.
Hakan da bunun üzerine "Acun Bey, Dominikli zencilere bunun için para ödüyor" diye yanıt vermiş.
Pascal bunları dile getirip, "Kölelik yıllar önceydi ve bitti. Rengime saygı göster" diyerek, oylama öncesinde Hakan'a yüklendi.
Hakan ise iddiaların tamamının yalan olduğunu belirtip ispat ve şahit istedi.
Hakan'a diş bileyen Berna ve Anıl'ın dışında bir şey hatırlayan olmadı. Onlar da somut ifadeler kullanmaktan kaçındılar. Hatta Pascal'ın kendisi bile "Ne zaman olduğunu hatırlamıyorum, ben her şeyi içimde tutuyorum" diyerek muğlak bir yanıt vermek zorunda kaldı.
İddia aslında çok ciddiydi.
Hatta yarışmanın kaderini belirleyecek kadar. Pek çok insan tamamen buna endeksli oy atabilirdi. Ama Acun, kayıtlı görüntüleri ekrana taşımak, haklı ile haksızı ortaya çıkarmak yerine tartışmayı alelacele kapatmayı tercih etti.
Hakan Hatipoğlu'nu ta Var mısın Yok musun'dan itibaren çok yakından takip ediyorum. Uzun uzun konuşmuşluğumuz, görüşmüşlüğümüz var. Yani karakteri hakkında net bilgilere sahip olabilecek kadar iyi tanıdığımı söyleyebilirim. Benim bildiğim Hakan, kimseyi rengi üzerinden eleştirmez, aşağılamaz.
Adadaki en barışçıl, en sakin yarışmacılardan biri olduğu da herkesin malumu. Velev ki, battaniyenin renginden yola çıkıp maksadını aşan bir betimleme yapmış olsun. Pascal'ın bilmediği şu: Biz Türkler renk üzerinden ırk ayrımı yapmak nedir bilmeyiz. Siyah renkli olana 'zenci' dememiz, sadece bir ağız alışkanlığından ibarettir ve hiçbir aşağılama içermez. Mahallede rengi biraz koyu olan arkadaşımızı 'Arap' diye çağırırız. Eski Türk tiyatrosunun en sıcak, en samimi, en sevilen karakterlerinden biri 'Arap Bacı'dır.
Hatta bu konuda öyle masum, öyle nötr bir tavrımız vardır ki, yeni piyasaya çıkmış çikolatalı bisküviye 'Negro' adını verip televizyon reklamlarında bangır bangır bağırtacak kadar safızdır.

ÖRNEKLERİ ÇOK
Pascal'ın iddiasının aksine biz, siyahileri çok severiz. Bunun yaşayan kanıtı Pascal'ın ta kendisidir. Ona milletçe duyduğumuz sempati olmasa, Survivor'a katılabilir, sinema filmlerinde rol alabilir, canlı radyo programları yapabilir miydi? Keza burası Beşiktaşlı Demba Ba'ya özel beste yapıp adeta ayaklarına kapanan, Musa Sow ile beraber Sultanahmet Camii'nde namaz kılmak için can atanların ülkesi değil mi?
Keşke o konuşmayı hiç yapmasaydın Pascal...
Yarışmada rakibini belden aşağı vuruşla saf dışı etmek uğruna, Hakan'ın nezdinde hepimizi rencide etmeseydin...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA