Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

O sesler hiç unutulur mu?

Köşemize sık sık katkı veren okurlarımızdan Ramazan Budaklar, benim gibi orta yaş ve üzeri kuşağın 'kulaklarını' çınlatan, seslendirme sanatçılarının hayatımızdaki önemli yerini vurgulayan harika bir yazı göndermiş.
Noktasına, virgülüne dokunmadan yayınlıyorum: "Küçükken radyo temsilleri vardı, okula gitmeye hazırlanırken, sabahın 7'sinde kahvaltı sırasında dinlerdik. O zamanlar 'dublaj neyin' bilmezdik. Seslerin çağrıştırdığı karakterleri kafasının içinde kurgulamaz mı insan? Kulağımıza kazındı bazı sesler. TV filmleri, diziler, sinemalar ve internet; 'Ha! İşte şu sesin sahibi şuymuş' demeye başladık. (Ya da ben başladım.) Eskiden filmlerin sonunda kim kimi seslendirmiş diye beklerdik.
Artık filmlerin sonunda jenerikte seslendirenler akmıyor. Sanatçıya olan saygı kalkmadı belki ama reklam+reyting+para konuşuyor.
Türk televizyonculuğunun belki de en iyi olduğu konu seslendirme derler, doğru olabilir mi bilmiyorum? Kurtlar Vadisi'nin ilk bölümleri uzun metraj ağır çekim radyo temsili gibiydi bana göre. (Tekrarlarını izlememe vesile oldu.) Hepsi seslendirme sanatçısı, tiyatro sanatçısı, radyolardan gelme idiler. Zengin kadro ve tecrübe ile dizi, 'dizi' oldu.
Baykal Saran, İstemi Betil ve diğerleri, oyunculukları kadar 'sesleriyle de oynadılar'. İş sadece Polat'a kalsaydı zor olurdu. Kurtlar Vadisi radyoda temsil olarak yayınlansaydı, o dönemde tutardı sanıyorum.
Bugün bakın reklamlara, sesiyle Okan Bayülgen bir temizlik markası veya bir Shrek mesela. Ali Poyrazoğlu iletişim sektöründe. Ya İlhan Şeşen'in beyaz eşya reklamındaki 'Yaşam için teknoloji' derkenki o robotik sesi? Unutulmaz sesler, sesleri unutulmaz. Mavi Ay'ın yakışıklısı yamuk ağızlı dedektif Adison'u seslendiren rahmetli Alev Sezer. Rambo, Rocky, Cosby ve avanesinin binbir sesi Sezai Aydın.
Alf'in kadife sesi Müşfik Kenter, Selçuk Yöntem ve Kenan Işık...
Onlar şiir tadında sesler. Uzay Yolu'nda Doktor McCoy'un ilginç sesi Ferdi Merter, bir Tamer Karadağlı ki Hollywood'da ne kadar yakışıklı jön varsa hepsini bizim 'Haluk Aağbii" seslendirmiş! Sungun Babacan, sabahları Evim Şahane'nin dış sesi olarak nasıl da süper! Çizgi filmlerin küçük kızı Oya Küçümen, Ayı Yogi Pekcan Koşar, Davudi sesli Semih Sergen mükemmel sesler değil mi? Laz Ziya'nın sesi İstemi Betil'e ne demeli? Köylü rollerinin en aranan seslendirme sanatçısı da Osman Gidişoğlu sanırım. Yeni nesillere diksiyon dersi veren temiz ve duru Türkçesi ile Can Gürzap. Görüntüsü olmayan, sadece sesi ile oynayan, 'Meleklerim' diye söze başlayan Charlie'nin sesi Zafer Ergin. Çetin Tekindor ve Cihan Ünal... Birbirine yakın ve bazen karıştırabildiğim frekansta sesler. İnanç Dünyası gibi dini programlarda Agah Ün, orucumuzu açarken Cahit Şaher başlardı duaya, 'Esirgeyen ve bağışlayan...' diye... Kâmran Usluer, Haluk Kurdoğlu, Rüştü Asyalı (Keloğlan'ımız), Erol Kardeseci, Erol Günaydın, Metin Serezli... Sayısız sanatçımıza saygılarımızı sunuyoruz.
Soru ile bitiriyorum; Son dönemdeki dizilerin ya da filmlerin akılda kalan sesi hangisi?
Seslendirme sanatçısı kim?.."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA