Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞENGÜL BALIKSIRTI

Dijital ilişkiler çağı

Watson'un öngörülerini okurken ya da hayallerinin çevresinde dolaşırken eğleniyorsunuz. Ne de olsa henüz hiçbir şey o kadar yakın görünmüyor. Ben, hoşuma gidenleri seçtim. Buyurun bakalım;
1- Sosyal ve duygusal yetilerimizi kaybedeceğiz. İlişkiler dijital olarak ortaya çıkacak, tüketilecek ve yok edilecek.
2- Söylediğiniz, yaptığınız her şey ve gittiğiniz her yer izlenecek ve kaydedilecek. Ve insanlar yok olmak için uzmanlara başvuracaklar. (Dijital özgeçmiş temizliği)
(Aslında böyle bir şeyin başladığını biliyoruz. İnsanlar internette itibar yönetiminin peşine çoktan düştü.)

GİYSİLERDE SENSÖR
3- Tüm dünyanın suya olan ihtiyacı düşünüldüğünde, marul yemek gelecekte sosyal yönden kabul edilebilir olmaktan çıkabilir-miş.
(Çünkü marul yetiştirmek için çok su ve ısı kullanılıyor. Ve sonuç olarak besin değeri az)
4- Giysilerimizde sensörler olacak, böylece asla kaybolmayacaklar ve yıkanırken zarar görmemelerini sağlaması için çamaşır makinenizle konuşacaklar.
5- Sürücünün ya da yolcuların ruh haline göre davranışlarını ayarlayan 'ruh haline duyarlı' araçlar göreceğiz. Örneğin arabanız düzenli bir şekilde anormal bir nabız veya yüksek seviyede stres tespit ederse bu bilgi, radyo frekansı aracılığıyla doktorunuza iletilecek. Arabalar faydalı veri toplama ve dağıtım noktalarına dönüşecek.
6- İnsanlar daha fazla stresli, karamsar ve yalnız hale geldikçe kendilerini yiyerek rahatlatmak isteyecek. Bir başka deyişle insanlar kendilerini daha basit, daha güvenli ve daha belirli olduklarına inandıkları zamana taşımak için yiyecekleri kullanacak. Bu endişe; karmaşık olmayan yiyecekler, çocukken sevdiğiniz gıdalar ve ev yapımı reçel satın almak gibi nostaljik yeme alışkanlıklarına ivme kazandıracak. Bu nedenle restoran tasarımları da etkilenecek ve 50'lerin tarzı olan arabalı sinemalar ve lokantaların dönüşüne tanık olacağız.
7- Gelecekte daha fazla yaşlı insan olacak. Bu yüzden perakendeciler hem vakti hem de harcayacak parası olan 55 yaş ve üzeri insanlara hitap eden mağazalar, ürünler tasarlayarak bu ihtiyaca yanıt verecek.
8- Gelecekte insanlar kendilerini her zaman ruhsal olarak yorgun hissedecek. Aslında gelecekte uyku o kadar aranan bir şey olacak ki, yeni statü sembolü olarak hem para hem de seksin yerini alması mümkün.
9- Çin, Hindistan, Rusya ve Brezilya'da ortaya çıkan orta sınıf ve onların sayısı, global turizm endrüstrisini yeniden şekillendirecek. Sayı öylesine büyük olacak ki, en popüler cazibe merkezleri ve ülkeler, turistlere yıllık kotalar koymak zorunda kalacaklar. 10- Gelecekteki en büyük şok, hemen hemen her ülkedeki azalan doğum oranları yüzünden yaşanacak olan işçi sıkıntısı olacak. Robot-bilim ve yapay zeka sorunu çözene kadar kalifiye insanları çekmek ve işyerine bağlı tutmak çok daha fazla önem kazanacak.
İşte böyle... Nasıl, bu örnekler sayesinde biraz olsun gözünüzde canlandırabildiniz mi geleceği?

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA