Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞENGÜL BALIKSIRTI

Aşk için nelerden vazgeçilir?

'Zoraki Kral' filmini Oscar ödül töreninden önce izleyebildik. Meraklısına; Oscar'lar bu hafta sonu sahiplerine buluyor. 'Zoraki Kral' İngiliz kraliyet ailesinde yaşanmış dramatik bir hikayeyi anlatıyor; suskun kralın hikayesini... Abisi aşk uğruna tahttan feragat ettiği için kral olmak zorunda kalan York Dükü Albert'in kekemeliği önünde büyük bir engel olarak duruyor. Konuşmayan bir kral olur mu? Olmaz tabii...

EDWARD'IN AŞKI
Ama büyük korkuları olan bir kral olabilir. (Hepimiz insanız sonuçta.) Kendi korkusuyla savaşan, umutsuzluklara kapılan York Dükü; sonunda bir yardımcı ile sorunun üstesinden geliyor. Kralın yapacağı konuşmayı merakla bekleyen savaşın eşiğindeki İngilizler de sonunda derin bir nefes alıyor. Film, 12 dalda Oscar'a aday... Colin Firth şahane oynuyor. Eminim Oscar çoktan ona doğru yola çıkmıştır. Film Amerika'da 13, İngiltere'de 6 haftadır gösterimde. Gelelim aşkı için tahttan vazgeçen ağabey Edward'a... Edward'ın aşk için tahtı terk ettiğini biliyordum. Filmi izledikten sonra onun hikayesini derinlemesine okudum. Onun öyküsü de konuşamayan kralın öyküsü kadar etkileyici.

AŞKIN SEMBOLÜ
8. Edward, Amerikalı Wallis Simpson ile tanışır tanışmaz ondan etkilenir. İlişkileri başlayınca Wallis Simpson, ikinci eşinden boşanmaya karar verir. O boşanma davasıyla uğraşırken İngiltere Kralı ölür ve veliaht 8. Edward tahta çıkar. Ancak, kralın iki kez evlenip boşanmış bir kadınla evlenmesine ne İngiliz yasalarının ne de kilisenin izin vermesi mümkün değildir. Ve Edward, deli gibi sevdiği kadından ayrılamayacağı için 1936'da radyodan yaptığı açıklamayla krallığı kardeşine bıraktığını açıklar. 6 ay sonra da Fransa'da evlenirler. Onlar dünyada aşkın en büyük sembolü olurlar. Edward'ın öldüğü 1972 yılına kadar 36 yıl evli kalırlar. Onların hikayesi kimilerine göre 'yüzyılın aşkı', kimilerine göre de 'yüzyılın skandalı'...

MUTLU OLUR MUYDUNUZ?
(Hikayenin bütünü bu değil tabii. İçinde binbir türlü ayrıntı var...) Aşk için nelerden vazgeçerdiniz? Bütün güçlerinizi bırakır mıydınız? Ve ardınızda bıraktıklarınızla yine de mutlu olur muydunuz? Yoksa aşk en büyük gücünüz mü olurdu?

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA