Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ELVAN DEMİRKAN

45 yaş gerçekleri

3 Eylül'de 45 yaşıma girdim... İnsan 40 oldu mu hayatında yeni bir döneme girdiğini hissediyor. Hayatın ilk yarısında ihmal ettiğin veya geliştiremediğin vasıflarını keşfetmeye başlıyorsun. Ama 40 yaş değişimin de başlangıcı. Henüz sindirilmemiş... 45'inde ise farkı farkediyorsun. Daha sindirilmiş bir değişim. Alman filozof Arthur Schopenhauer, "Hayatın ilk 40 yılı metin, geri kalanı ise o metnin yorumudur" der. Ben de altın gibi parlayan, ılık bir sonbahar güneşinin altında çimlere uzanmış, 45 yılımın yorumunu yapıyorum... Yüzeydeki büyük hayatın, içindeki eksikliği kapatmaya yetmiyor. Dıştaki dünyada yer edinebilmek için harcadığın zaman kadar iç dünyana da zaman ayırman gerek... Ancak bu şekilde bütünlüğü hissediyorsun. Artık asıl macera içimde yaşadıklarım... Boşanma, hastalıklar, hayal kırıklıkları... Bu öğrenme süreci insanı daha iyi olmaya zorluyor. Daha iyisini bildiğin zaman, daha iyisini yapıyorsun. Zaten yapabileceğim en büyük hataları yaptım...

ARKADAŞ OLMAK ÖNEMLİ
30'lu yaşlarda genellikle olduğun insan değil de, olmak istediğin insan gibi davranıyorsun. Bu gerçeği insan kendinden bile saklıyor. Bu yüzden çoğu ilişki kalıcı olamıyor. Orta yaşın, aslında beğenilmeyi saplantı haline getirmiş genç yaştan daha romantik olabileceğini gördüm. Artık başkaları benim aynam değil. İnsanların bana karşı tavrına göre kendime değer biçmiyorum. Hakkımda ne düşünüldüğünü de değiştirme ihtiyacı hissetmiyorum... Olduğun gibi görünmek ve göründüğün gibi olabilmek... Bu rahatı yakaladığımdan bu yana daha iyi bir anne, daha iyi bir arkadaş, daha iyi bir eş ve evlat oldum. Asıl sevgi bu. Bu yüzden çoğu insan spiritüel hayata karşı aç. Onları anlayan bir hayata... Deepak Chopra ile yaptığım bir röportajda söylediği bir şeyi hiç unutmuyorum: "Gerçekte hayat bizden fazla bir şey talep etmiyor, bizler yüklü bir şekilde kendimizden talep ediyoruz." Hayatın her yönünü kontrol etme çabası olmayınca insan geceleri melek gibi uyuyor.

POZİTİF OLMAK AMAÇ DEĞİL
Mükemmel olmayı hem çok zor hem de çok sevimsiz buluyorum. Sonucu ile kendim yüzleşmeyeceğim için tavsiye vermekten çekiniyorum. Ama böyle düşündükçe daha çok insan tavsiyemi istiyor... Şimdiki öğrenme isteğim neden okul yıllarımda yoktu? Yatakta kitap okumak, televizyon seyretmekten daha zevkli... Pozitif olmak artık bir amaç değil, yataktan kendiliğimden öyle kalkıyorum... Öncesinde, ilişki sırasında ve sonrasında arkadaş olamayacağım hiç kimse ile birlikte olmuyorum... İnsanların, söylediklerimi ve yaptıklarımı unutabildiklerini gördüm ama onlara nasıl hissettirdiğimi kesinlikle unutmuyorlar.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA