Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ELVAN DEMİRKAN

Üniversite öğrencilerinde depresyon arttı

Üniversite dönemi hayatın en eğlenceli yılları olarak bilinir. Zorlu bir süreçten sonra üniversiteye girmişsiniz. Yeni, heyecan verici bir hayatın başındasınız… Ama daha ilk sömestir bitmeden pek çok öğrencide stres, hayalkırıklığı ve anksiyete tavan yapıyor. İstedikleri okula girecek akademik başarıları var ama yeni bir ortama alışma sürecinin getirdikleri ile başa çıkabilecek duygusal becerileri yok!

YALNIZ DEĞİLSİNİZ
Ailenin sağladığı rahattan uzaktalar. Belki oda arkadaşları ile geçinemiyorlar. 18 yıl ailelerinden duydukları 'Muhteşemsin' lafını çevrelerindeki yüzlerce öğrenciden duymuyorlar. Yanlış seçimler yapıp tatmin olmayacakları ilişkiler yaşayabiliyorlar. Sosyal medyaya ayırdıkları zaman artarken, sosyalleşmeye ayırdıkları zaman azalıyor. Ve o kalabalığın içinde 'yalnızlık' hastalığına kapılıyorlar. Bir de üstüne gelecek endişesi eklenince; üniversite hayatı kendilerini izole hissettikleri bir deneyim haline geliyor.
Amerika'da 227 üniversitede, 150 bini aşkın öğrenci ile yapılan araştırmaya göre; 2014, üniversiteye başlayan gençlerde depresyonun en yüksek olduğu yılmış. Üniversitelerin psikolojik danışma servisleri, yardıma ihtiyacı olan öğrencilere yetişemiyormuş.
Ailelerin işi de zor... Çocuğunuzu üniversiteye ilk yolladığınızda gurur duyuyorsunuz ama bir yandan da kalbiniz çarpıyor. Bu özgürlüğe hazır mı? Yeni hayatına nasıl adapte olacak?
Belki de toplumun başarı anlayışına göre çocuk yetiştirmektense, biraz da çocuğun otantik karakterine göre başarı anlayışımızı ve yaklaşımımızı geliştirmeliyiz.
Eğer çocuğunuz değişime adapte olamıyorsa; tavsiye vermek yerine, onu gerçekten dinleyin ve empati kurmaya çalışın. Çünkü ihtiyacı olan şey; güvendiği birisi ile bağ kurabilmesidir.
Gençlere… Kendinizi üniversitenin ilk yılında 'kaybolmuş' hissetmeniz normal. Üniversite eğitiminin bunca masrafa, baskıya ve zorluğa gerçekten değip değmeyeceğini, istediğinizin gerçekten bu olup olmadığını sorgulamanız da çok normal! Olmak istediğiniz birey olabilmek için geçmeniz gereken aşamalar bunlar! Kas geliştirir gibi mücadele gücünüzü de geliştiriyorsunuz ve sorunlarla yüzleştikçe, onları çözmede uzmanlaşıyorsunuz. Kendi hayatınızın üstündeki hakimiyetiniz artıyor. Nasıl hissettiğinizden korkmayın! Çünkü bu yolculuğunuzda yalnız değilsiniz!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA