Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ELVAN DEMİRKAN

2016 için 10 altın kural

Yıllardır işadamından öğrenciye, politikacıdan doktora, ev hanımından FBI ajanına, bilim insanına kadar farklı din, dil ve ırktan binlerce kişiye stres yönetimi öğretiyorum.
Çok farklı hayat hikayeleri dinledim. Dört kitap yazdım. Gurulardan, bilim insanlarından eğitimler aldım, Dalai Lama ile bile tanıştım.
Tüm bu tecrübelerime dayanarak şunu söyleyebilirim; bu dünyada 'Mutluyum' diyebilen insanlar sorunsuz bir hayat yaşamıyorlar.
Stresten daha az etkilenmek ve kendinizi daha huzurlu hissedebilmek, düşündüğünüz kadar zor değil!
Günlük yaşantınızda yapacağınız küçük değişimler, en etkili sonuçları yaratıyor. Bunun için (bence) gerekli 10 altın kuralı toparladım sizler için. Yeni yıl kararlarınıza biraz faydası olursa, ne mutlu bana...
1. Biraz yavaşlayın
Çünkü fizyolojik olarak ara vermek, dinlenmek ve yenilenmek için yaratılmışız; buna ihtiyacımız var. Yavaşlamaya karşı tahammülünüzü geliştirin. Biraz hafifleyin. Zihninize biraz dinginlik gelsin.
Korkmayın; yavaşlayınca hayatınızın kontrolünü kaybetmeyeceksiniz; tam tersine, daha tadını çıkartarak yaşayabileceksiniz.
Daha az otokontrol, daha çok keyif!
2. Telefon bağımlılığınızı azaltın
Çoğu insan sosyal medyaya can sıkıntısından giriyor. Öyle bir tık'lık beğenilerin abarttığımız kadar anlamı, değeri, önemi yok. O yüzden gün içinde akıllı telefonunuzdan uzaklaşabildiğiniz küçük zamanlar yaratın. Gece yatarken telefonunuzu sessize alın, kapatın ya da baş ucunuzda tutmayın. Güzel uykunuzdan olmayın.

GÖRÜNMEZ DUVAR ÖRÜN

3. Mini rahatlamalar yapın
Araba kullanırken, bulaşık yıkarken, yemek yaparken, televizyon seyrederken, telefonla konuşurken, bilgisayarın önünde, toplantıda, tartışırken... Bedeninizde kastığınız bölgeleri fark edin ve kaslarınızı rahatlatın. Gün içinde her zaman uygulayabilirsiniz.
4. Toksik insanlardan her ne pahasına olursa olsun uzak durun
Ya da onlara görünmez duvar örün. Söyledikleri ya da yaptıkları her şeyi şahsi almayın.
5. Sağlıklı beslenin
Sağlıklı beslenmek için illa pahalı ve egzotik gıdalara gerek yok. Yediklerinize takıntı boyutunda dikkat etmenize de gerek yok. Pazardan alabileceğiniz en basit, bildiğimiz sebze ve meyveler; yani fasulye, bezelye, bakla, tatlı patates, mercimek, çeşitli yeşil otlar, günlük mönünüzde olsun yeter.
6. Nefes alın
Sıkıldığınızda, sinirlendiğinizde, endişelendiğinizde, kendinizi çıkmazda hissettiğinizde; sakin ve derin nefes alın. Strese karşı en etkili ilaçtır. Antidepresanlarin aksine masrafsız, toksinsiz ve burnunun tam altında. Bilgisayarınıza, buzdolabınıza, lavabonuzun aynasına 'Nefes al' diye küçük notlar koyabilirsiniz.
7. Arada bir huzurlu olmayı haklı olmaya tercih edin
Bu haksız olduğunuz ya da inandığınız şeyden vazgeçmeniz anlamına gelmiyor.
Sadece her konuda haklı olduğunuzu sürekli ispatlama ihtiyacınızı biraz törpüleyin.
8. Fark edin
Kendinizle, bedeninizle, doğayla, çevrenizle doğru iletişim kurun.

ESKİ DEFTERİ KAPATIN

9. Hoşlanmadığınız şeyler için 'Nefret ediyorum' demeyin
Mesela; brokolinin tadından, trafikten, her şeyi bildiğini sananlardan, geç kalanlardan, sakız çiğneyenlerden, ağzını şapırdatanlardan...
Hoşlanmadığınızı belirtin; yeter. 'Nefret' ağır bir kelime ve günlük yaşantımızda bu kadar olmayı hak etmiyor.
10. Her aksam yatmadan önce düşünün
Yatarken neyin iyi gittiğini ve neden böyle olduğunu düşünün ve kendinize bu alışkanlığı kazandırmaya çalışın, İlla pozitif olmak için değil; hayatınızda doğru gitmeyen şeyler kadar, iyi giden şeyleri de fark edebilmek ve şükretmek için...
Bir yılı daha geride bırakabilmiş olmanın minnettarlığı gibi. Eski defteri kapatın.
Hayal kırıklığını, öfkeyi, pişmanlığı, 'keşke'leri geride bırakın. Yeni bir sayfa açın. Ve her sabah kalktığınızda o deftere kendinizi daha iyi hissettiren yeni şeyler yazın.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA