Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DİYETİSYEN GÜLŞEN ALTIN

Detoks bir kilo verme yöntemi değildir

Detoks; arınma ve vücudu temizleme yöntemidir. Bu arınmanın etkisi olarak üç-dört kilo verseniz de bir süre sonra verilen kilo geri alınır. Dolayısıyla bahar ayında yapmayı düşündüğünüz detoks programınız için bir beslenme uzmanından yardım almalısınız

Baharın yaklaşmasıyla birlikte 'hızlı kilo verebilmek' adına herkesin dilinde bir detoks kelimesi var. Peki detoks gerçekten kalıcı kilo verdirir mi? Ya da uygulanma amacı gerçekten kilo verdirmek midir? Bugün konumuza detoksu tanımakla başlayacağız.

NEDEN DETOKS?

Dünya nüfusu katlandıkça ve sanayileşme arttıkça, dünya üzerindeki yaşamın zehirliliği de her geçen gün artmakta ve yayılmakta. Çevre kirliliği, dış etkenler ve kişilerin yaşlanması sonucu vücut hasarları artar ve toksinler yeteri kadar temizlenemez. Bu durum vücutta birikme ve zamanla zehirlenmeye yol açar. Kan zehirlenmesi olmadan hiçbir hastalık oluşamaz; metabolizmadaki toksinlerin birikmesi hastalıkların ilk ve tek sebebidir. Bu hastalıklardan kurtulmak için yapılması gereken ilk şey, kan zehirlenmesinden kurtulmaktır.

HASTALIKLARDAN KORUR
Kirlenmenin tek çözümü arınmaktır. İnsan vücudunun içsel kirlenmesi ve bunun sebebi olduğu kronik kan kirliliği söz konusu olduğunda ise arınmanın anlamı kan dolaşımının ve vücuttaki dokuların düzenli olarak temizlenmesidir. Eğer dağda bir mağarada yaşamıyor, taze meyve yiyip bir pınardan su içmiyorsanız; toksik kalıntılarının vücutta birikmesini engellemenin hiçbir yolu yoktur. Biriken toksinlerin düzeyi, bağışıklık ve boşaltım sisteminizin baş edebileceği limitlerin altında kaldığı sürece sağlık problemi yaşamazsınız. Ancak er veya geç vücudunuzdaki kirlenme bu limitlerin üstüne çıkacaktır. Kan zehirlenmesi ile baş etmenin tek etkili yöntemi, düzenli bir detoks programı ile yaşamınızı temizlemektir. Bunun anlamı, toksik kalıntı biriken kan ve dokuların düzenli olarak temizlenmesi ve ardından doku kirliliği ve kişisel yaşam alışkanlıklarımızın değiştirilmesidir.

İDEALİ 15 GÜNLÜK PROGRAM
Herhangi bir detoks programının etkili olabilmesi için en az üç gün, mümkünse yedi gün, en ideali 15 günlük bir dinlenme ve gevşeme süresine ihtiyaç vardır. Çünkü iç organların ve kan dolaşımının temizlenebilmesinin ancak zihin dinlenirken gerçekleşebileceğini unutmayın.

ORUÇ TUTMAK EN ETKİLİSİ

Günlük hayatın telaşı içinde kısılıp kalmışken sadece doğru yiyecekleri ve takviyeleri tüketerek bunu gerçekleştirmek mümkün değildir. Aslında baktığımız zaman, oruç tutmak etkili bir detoks yöntemidir. Ama eski dönemlerdeki gibi oruç süresi boyunca dinlenmek ve asgari miktarda yemek yemek önemlidir. Günümüzde ticari yaklaşımlara dikkat etmek gerekiyor. Detoksun, gerçekten bu konuya hakim iyi bir hekim ve beslenme uzmanı kontrolünde yapılması sağlığınız açısından son derece önemlidir.

KİMLER DETOKS YAPAMAZ?
Özellikle insülin direnci, hipoglisemi, şekeri, böbrek rahatsızlıkları olanların; kan şeker seviyesindeki dengeden dolayı kesinlikle detoks yapmamaları gerekiyor.

VÜCUDU ARINDIRIR
Detoks; arınma ve vücudu temizleme yöntemidir. Bu arınmanın etkisi olarak üç-dört kilo verirsiniz fakat bir süre sonra verilen kilo geri alınır. Güvenli olmayan, dışarıdan gelen, yeteri kadar taze-temiz olmayan beklemiş sebze sularına dikkat edin lütfen. En iyisi detoks içeceklerinizi kendinizin hazırlamasıdır.

DETOKSUN FAYDALARI


Detoks, daha parlak ve sağlıklı bir cilde kavuşulmasına yardımcı olur.
Bağırsak sorunlarını azaltır, sindirim dengeye girer.
Kilo kaybı yaşanır.
Kişi kendini daha enerjik hissetmeye başlar.
Yüksek kolesterolü ve yüksek kan basıncı olan kişilerde pozitif etki yaratır.
Konsantrasyon ve uykusuzluk gibi problemlerin giderilmesinde yardımcı rol oynar.

DETOKS İÇECEĞİ

2 adet yeşil elma (Toksinlerin atılmasını sağlar)
2 adet kırmızı pancar (Kanın temizlenmesi ve karaciğerin zehirlerden arınmasını sağlar)
3 adet havuç (Güçlü bir antioksidandır ve sindirim sistemini çalıştırır)
Yarım limon suyu (Bağışıklık sistemini güçlendirir, cilde iyi gelir)
Taze zencefil (Oksitlerin temizlenip dışarıya atılmasını sağlar)
Enginar sapı (Kanı temizler, yorgunluğu giderir). Tüm bunları blendır'dan geçirip tüketin.

DETOKS SALATASI

Çin marulu
Soya filizi
1 adet greyfurt
2 parça tofu
1 adet chili biberi (acı yiyebilenlere)
2 çorba kaşığı zeytinyağı
Limon

DETOKS ÇORBASI

2 adet kalın pırasa
1 adet kereviz, yaprakları ve sapları
1 adet büyük kalınca havuç/kırmızı havuç/ şalgam
Yarım zencefil
1 adet pancar, yaprakları ve sapları
2 adet sarımsak
2 adet soğan
Zeytinyağı

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA