Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AİLENİZİN DOKTORU DR. EREN EROĞLU

Hamilelik şekeri bebeğe zarar verir mi?

Bu benim ikinci gebeliğim. İlk seferinde kan şekerim yüksek olduğu için tedavi görmek zorunda kaldım. Doğumdan sonra düzelmeme rağmen daha sonraki gebeliklerimde de aynı şeyin olabileceğini söylediler. Böyle bir durum olursa bebeğime ne gibi zararı olur?

Doğum sırasında anne ile bebeği arasındaki kan geçişi kesilir. Buna karşın eğer annenin kan şekeri istenilen sınırların üzerinde seyretmişse, bebek doğumdan birkaç saat sonra da insülin hormonu üretmeye devam eder. Bilindiği gibi insülin, kan şekerini hücre içine sokarak kandaki seviyesini düşüren hormondur. Üretilen bu fazla insülin, bebek kan şekerinin güvenli sınırın altına düşmesine sebep olabilir. Anne sütünü hemen emen bebeklerde bu riskin ortadan kalktığı görülüyor. Emmeyenlerde ise ağızdan ya da damar yolu ile şeker verilmesi gerekebilir. Kan şekeri düşüklüğünün yanında bebeklerde aşağıdaki tedavi edilebilir problemler de ortaya çıkabilir;

* Düşük kalsiyum seviyesi kasların düzgün çalışmasına engel olabilir. Ancak bebek rahim dışındaki yaşama adapte oldukça bu durum düzelir.
* Doğum sonrası sarılık görülme riski artabilir.
* Kanda alyuvar sayısı çok olur; bu da sarılığı ağırlaştırır.
* Doğumdan sonra solunum zorluğu ortaya çıkabilir.

Gebelik şekeri olan annelerin bebeklerinin, çocukluklarında şişman olma ve ileri yaşlarda şeker hastalığı görülme riskleri de diğer anne bebeklerine göre anlamlı derecede yüksektir. Tedavideki temel uğraş; anne ve bebekte sorun çıkmadan kan şekerini kontrol altına almak olmalı. Çoğu kadın bu amacı önerilen dengeli beslenme kurallarına uyarak gerçekleştirebilir. Diyetle düzen altına alınamayan hastalarda hamilelik sırasında insülin iğneleri kullanmak gerekebilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA