Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AİLENİZİN DOKTORU DR. EREN EROĞLU

Gazete haberlerinden etkilenip ilacımı bıraktım

İki yıldır ileri kemik erimesinden dolayı haftada bir hap kullanıyordum. Geçen gün bir gazetede, kullandığım ilacın kalpte çarpıntı yaptığı yazıyordu. Korkumdan ilacı kestim. Sizce hatalı bir davranışta bulunmuş olabilir miyim? Ayten Y./Konya

Sorunuzu cevaplamaya tersinden başlamak istiyorum. Şüpheleri sorgulamaya ve tedavi standartlarını ileriye götürmeye yönelik bilimsel tıp çalışmalarının yaygın olarak kabul görmeden, elde edilen sonuçlar şüphe götürmez hale gelmeden, gazete manşetlerine taşınmasına son derece karşıyım. Tıp dünyası dinamiktir ve kendini devamlı sorgular. Bu sırada hangi konu tartışılıyorsa, karşı görüşler ve elde edilen bulgular bilimsel camiaya sunulur ve üzerinde görüşler bildirilir.

YANLIŞ OLABİLİR
Fakat her bulgunun mutlaka doğru olduğunu düşünmek yanlıştır. Bir bulgu zamansız olarak tiraj artırmak ya da halk sağlığını korumak endişesiyle bile olsa, henüz bilimsel üst kurulların onayına dahi sunulmamışken gazetelerde ve televizyonlarda bangır bangır yayınlanırsa; sizin gibi tedavi olması gereken insanlar ne yapacaklarını şaşırırlar. Örneğin söz konusu kemik erimesi ilacına dair yazılan haberin hemen ardından, Sorenson ve arkadaşlarının yaptığı çok daha büyük bir çalışma yayınlandı. O çalışmada; ilacın çarpıntıyı artırmadığı söylenmektedir.

DOKTORUNUZU DİNLEYİN
Tıp dünyasında işler böyledir; konunun her boyutunu araştıran, bazen doğru bazen yanlış sonuçlara varan çalışmalar hep yapılır. Üst kurullar, bu bilgilerin ışığında ortak bir kanı oluşturur ve bu düşüncelerini hem insanlarla, hem de sağlık bakanlıkları gibi yürütmeyi yapan makamlarla paylaşırlar. Eğer olumsuz bulgular gerektiriyorsa, sağlık bakanlıkları ilacı ya da tedaviyi yasaklar. Sizin yapmanız gerekene gelince; orada tedavinize başlayan bir doktor var. Önce ona gidin; şikayetlerinizden ve yaşadığınız yan etkilerden bahsedin. O da size; kendi tıbbi düşüncelerini, sizin durumunuzu ve neden bu tedaviyi görmeniz gerektiğini anlatsın. Sizinki gibi ciddi kemik erimesi, kalp, şeker, yüksek tansiyon gibi hastalıklarda doğru tedaviyi sürdürmek; sağlıklı bir yaşam için çok önemlidir.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA