Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AİLENİZİN DOKTORU DR. EREN EROĞLU

Sigarayı bırakabilmek için yeni ilaçlar işe yarar mı?

42 yıldır sigara içiyorum. Bir türlü bırakamadım. Yanlarında içerek, torunlarımı zehirlemekten korkuyorum. Yeni çıkan ilaçlar işe yarar mı? Nuri B./Adana

Öncelikle sigarayı bırakmak için hiçbir zaman geç olmadığını söylemekle başlamak isterim. Karar verip de bıraktığınız ilk anda, iyileşmeye başlarsınız. Bu nedenle sigarayı bırakmayı sadece torunlarınız için değil, kendiniz için de isteyin. İrlandalı yazar Bernard Shaw, "Dünyada en kolay şey sigarayı bırakmaktır. Ben bile yüzlerce kez bıraktım" demiş. Bu yorum bir açıdan doğrudur. Her şey bırakmayı istemek ve buna karar vermekle başlar. Fakat devam ettirebilmek, bırakmaya karar vermekten daha çok çaba ister.

NİKOTİNİN YERİNE GEÇER

Bu yüzden sigarayı bırakmaya yardımcı olan ilaçlar, tekrar başlamanın en sık olduğu ilk birkaç aylık dönemi desteklemek üzere planlanıp üretilir. Birinci grupta, sigara içenlerin duman yolu ile aldıkları nikotini sakız ya da bant gibi yollarla vücuda veren 'Nikotin Yerine Koyma Tedavisi' yer alır. Böylece insan dumandaki bilmem kaç yüz tane zehirli maddeyi, sadece biraz nikotin almak için ciğerlerine çekmemiş olur. İkinci gruptaki ilaçlar ise, nikotinin vücuttaki hücrelerde bağlandığı algaçlara bağlanarak onları işgal eder ve insanın sigara içme isteğini azaltır. Bu sırada vücudun salgıladığı bazı maddeler, insana sigara içmeye benzer bir haz verir.

YÜZDE 44 BAŞARILI!
Sizin sözünü ettiğiniz yeni ilaç bu gruba girer ve klinik çalışmaları umut verici görünmektedir. İlacı kullananlardan yüzde 44'ünün sigarayı bıraktığı söylenmektedir. Bu grup ilaçlar bazen tek başlarına bazen 'Nikotin Yerine Koyma Tedavisi' ile birlikte kullanılır. Zorlu vakalarda, psikolojik destek vermek fayda sağlar. Türkiye'de sigara sanayi artık tama yakın yabancı sermayenin elindedir. Ülkemizde 22 milyon sigara içicisi bulunmaktadır. İyimser bir tahminle kişi başı tüketim günlük ortalama yarım paket diye kabul edilse; yılda yaklaşık 5 milyar dolar cebimizden çıkıp Amerika, İngiltere ya da Japonya'ya uçmakta ve borç olarak geri dönmektedir. Yani içtiğiniz sigaranın dumanı sizin sağlığınızı, yarattığı ekonomik çöküntü ise çocuklarımızın geleceğini tarumar etmektedir.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA