Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AİLENİZİN DOKTORU DR. EREN EROĞLU

Ergenlikte kalsiyum çok önemli

14 yaşındaki oğluma ne yedireceğimi bilemiyorum. Günün çoğunu arkadaşlarıyla, evden uzakta geçiriyor; geldiğinde de genellikle odasına çekiliyor. D.H./İzmir
Ergenlik çağı beslenmesi, diğer yaşlara göre farklılık ve önem taşır. Dediğiniz gibi; çocuklar o yaşlarda sosyal çevreleriyle birlikte olmayı, ailelerine tercih eder ve kontrol edilmeleri zor olur. Yemek de dahil, herhangi bir konuda öneri ve telkine açık değillerdir. Bunun yanında, besin ihtiyaçları ve harcamaları da yaşlarıyla beraber katlanarak artar.

SÜT YERİNE KOLA İÇER
Benim size önerim; özellikle kalsiyumu takip etmeniz olacaktır. Kalsiyum; uzayan boyun ve kemiklerin ana yapı maddesidir. Kalsiyum olmadan uzun bir boy ve sağlıklı bir vücut hayal bile edilemez. Ergenlikte günlük kalsiyum ihtiyacı, yüzde 30 artarak 1300 miligrama çıkarken; gençler sütün yerine kolayı koydukları için bu önemli minerali her zamankinden az almaya başlarlar. İşte siz, anneliğinizi burada gösterip; çocuğunuzun günde bir litre süt ya da eşdeğeri süt ürünü yemesini sağlamalısınız. Kalsiyum takviyesi için yoğurt, peynir veya ayran da verebilirsiniz.

Kulunçtan egzersizle kurtulun
Fibromiyalji (kulunç) nedeniyle şiddetli sırt ağrılarım oluyor. Fizik tedavi doktorum, aktif spor önerdi. Fakat her spor iyi gelmiyor. Sizin öneriniz nedir? İ.D./Giresun
Fibromiyalji diye tanımladığımız kulunç; genellikle sırtta kas ağrıları, yorgunluk, huzursuzluk, uyku bozukluğu bazen de depresif ruh haliyle beraber seyreden ve sık görülen bir tablodur.

TEMPOLU YÜRÜYÜŞ
Yapılacak basit egzersizlerle enerjiyi geri kazanmak, ağrılardan kurtulmak mümkün. Fakat sizin de dediğiniz gibi her spor iyi gelmiyor. Eğer daha önce spor yapmadıysanız, önce hafif egzersizlerle başlamanız doğru olacaktır. Mağaza dolaşmak bile ilk başta tercih edilebilecek sporlardan biri olabilir. Tempolu yürüyüş, yüzme, suda yapılan aerobik hareketler, bisiklete binmek ya da yoga yapmak daha sonrası için düşünülebilir. Haftada iki gün yarımşar saat egzersiz yapmak bile kulunç şikayetinizin iyileşmesinde çok önemli katkı sağlar. Fibromiyalji hastalarının; egzersiz öncesinde mutlaka esneme hareketleri yapması gerekiyor.

Tenisçi dirseğine istirahat şart
Tenis bilmem ama dirseğim ağrıdığı için gittiğim doktor bana, "Tenisçi dirseği olmuşsun" dedi. Spor diye yaptığım tek şey, sandalla balığa çıkmak. N.M./Şile
Tenisçi dirseği tabiri; aynı tenisçilerde olduğu gibi, dirseğin öne ya da arkaya şiddetli hareketlerle zorlandığı zaman ortaya çıkan rahatsızlık için kullanılır.

ZORLANIRSA YIRTILIR
Bu hareketlere bağlı olarak, ön kolda bulunan kasların dirseğe yapıştığı noktalarda hasarlar meydana gelir. Zorlanma devam ederse bağlarda yırtılmalar oluşabilir. Yapmanız gereken; şikayetleriniz iyileşinceye kadar kolunuzu istirahat ettirip, doktorunuzun önerdiği ilaçları kullanmaktır. Teknik olarak; kuvvetinizi omuz ve üst koldan almayı öğrenmeniz gerekir. Tenisçi dirseğinizin nedeni balığa çıktığınız zamanlardaki çektiğiniz küreklere bağlı olmalı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA