Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AİLENİZİN DOKTORU DR. EREN EROĞLU

Vücudun ihtiyacı olan sıvıyı suyla karşılayın

Günde iki litre su içilmesi gerektiğini biliyorum ama ben bir yudumu bile zor içiyorum. Bazen haftalar boyunca su içmediğim oluyor. Hiç susamıyorum. E.L./Manisa
Yetişkin bir insanın, yaşamını sürdürebilmek için günde en az iki litre suya ihtiyacı vardır. Bunun altındaki miktarlar, sağlıklı bir yaşam için yeterli değildir. Siz de halen sağlıklı olduğunuza göre; çay, kahve, ayran veya gazoz içerek bu miktarda sıvıyı alıyorsunuz demektir.

AYRAN BİLE RİSKLİ
Biz doktorların vücudun sıvı ihtiyacını kastederken "Su için" dememizin nedeni; sıvı ihtiyacının saf su ile karşılanmasını tercih etmemizdir. Çünkü sadece çay içerek su alan birisi, ihtiyacı olan sıvıyı vücuduna verir ama bunun yanında hiç gereği yokken çok miktarda 'tein' de (kafeinin çayda bulunduğunda aldığı isimdir) almış olur. Su ihtiyacını kolalı meşrubatlarla giderenler ise boşu boşuna 1500 kaloriyi vücuduna yüklemiş olur. En masum içecek olan ayran bile her gün iki litre tüketildiğinde kolesterolü yükseltir. Dolayısı ile vücudun ihtiyacı olan sıvı, su olarak karşılanmalıdır. Siz, gerekli sıvıyı başka yollardan sağladığınız için doğal olarak canınız su içmek istemiyordur.

HAMİLEYKEN TAZE PEYNİR YEMEK DÜŞÜK YAPABİLİR
Hamileyken "Yeme" demelerine rağmen arada sırada taze peynir yiyorum. Bu peynirlerde mikrop olduğu söyleniyor. Bebeğime zararı dokunur mu? K.N./Bandırma
Taze ya da yumuşak peyniri; pastörize sütten yapılanlar ve yapılmayanlar diye ikiye ayırmakta fayda var. Pastörize edilmiş sütten yapılan taze yumuşak peynirler, özellikle brie, kamamber, gorgonzola gibi küflü olanlar listerya denilen bir mikrobu barındırabilir. Bu mikroba karşı, özel durumları gereği hassas olan hamileler hastalığa yakalanırsa tekrarlayan düşükler, ölü doğumlar, erken doğumlar olabilir.

ERKEN DOĞUM RİSKİ
Pastörize olmayan peynirler listeryaya ek olarak Malta Humması yapan brusella mikrobunu alma riskini de taşır. Üç ay salamurada bekletilen peynirlerde brusella ortadan kalkar.

KIL DÖNMESİ TEDAVİSİNDE İLAÇ YERİNE AMELİYAT
Üç yıldır kuyruk sokumumda dört kez apse oluştu. Doktorlar, bunun kıl dönmesi olduğunu ve böyle giderse ameliyat olmam gerektiğini söylüyorlar. S. A./Giresun
Kıl dönmesi ya da tıp dilindeki adıyla Pilonidal Sinus, daha çok erkeklerde görülmekle birlikte herkeste olabilen bir rahatsızlık.

APSE BOŞALTILMALI
Kuyruk sokumu hizasında ya da yakın çevresindeki dokularda ortaya çıkar ve genellikle içinde kıl bulunan küçük boşluklar halindedir. O bölgeye devamlı tekrarlayan küçük darbelerin Pilonidal Sinus oluşumunda etkili olduğu söylenir. Tedavi apsenin boşaltılmasıdır. Antibiyotiklerin fazla faydası yoktur. Eğer apse kendi kendine açılırsa, fistül denilen ince kanallar ortaya çıkabilir. Buradan iltihap dışarı sızar ve bu kanallar genellikle kendiliklerinden iyileşmezler. Fistül oluşursa ya da apseler sık tekrarlar ise nihai tedavi o bölgenin çıkarılmasına yönelik cerrahi girişimdir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA