Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AİLENİZİN DOKTORU DR. EREN EROĞLU

Aile hekimine gitmek

Kalp-damar hastalığı gibi kronik hastalığı olan kişilerin; uzman doktora gitmek yerine, kontrollerini aile hekimine yaptırmaları ne kadar doğrudur? B.L./Kars
Şeker, yüksek tansiyon gibi kronik hastalıkların; hem teşhisinde ve tedavisinde, hem de takibinde aile hekimlerinin rolü çok önemlidir.

UZMANA DA İHTİYAÇ VAR
Refahın artması ve tıbbın ilerlemesi ile insanlar artık daha uzun yaşamakta ve yaşlılığa bağlı kronik hastalıkların görülme sıklığı da artmaktadır. 50 yaş üzerindeki hemen herkesin birden fazla kronik hastalığı vardır. Bu hastalıklarda aile hekimi atlanmamalıdır. Tabii ki zaman zaman uzman görüşüne ihtiyaç vardır fakat bu konsültasyonlardan sonra hastanın dönüp gelmesi gereken yer yine aile hekiminin yanıdır. Yeni sistem doktor-hasta ilişkisini kişiselleştirmiştir. Yani artık doktorunuz poliklinikte sıra kimdeyse gireceğiniz herhangi biri değil, her zaman gittiğiniz 'o' doktordur. Artık hasta doktorunu bilmekte, doktor da hastasını tanımaktadır.

KABAKULAK KISIRLIK NEDENİ Mİ?
Ben 19 yaşındayken kabakulak geçirdim ve rahatsızlık sırasında testisimde şişme oldu ve sonra o taraf küçük kaldı. Şu an 26 yaşındayım, kısır olma riskim var mı? M.F./Adana
Orşit, yani yumurtalık (testis) iltihabı, sadece kabakulaktan sonra değil; grip, verem ve cinsel yolla bulaşan hastalıklardan sonra da görülebilir. Testis şişer, kızarır ve ağrı ortaya çıkar. Hasta, yumurtalık torbasının ağırlaştığını hisseder. Böyle bir durum ortaya çıkmış ise mutlaka hekim kontrolü gerekir. Eğer sorun, bakteri kaynaklıysa antibiyotikle tedavi edilir. Kabakulak gibi viral hastalıklara bağlı ortaya çıkan orşit tabloları ise istirahat ve ağrı kesiciler ile düzelir. Kısırlık için iki testisin birden hastalanması gerekir, o nedenle sizin kısır olma ihtimaliniz azdır.

KOLA YERİNE MEYVE SUYU İÇMEK
Kola ya da gazlı içecekler yerine meyve suyu içmeye özen gösteriyorum. Sağlığım için doğru mu yapıyorum? D.R./Mersin
Meyve suları da gazlı içecekler gibi yüksek kalorilidirler fakat onlara göre faydalı tarafları da vardır. İçlerindeki besleyici faktörler ve vitaminler; vücudun günlük ihtiyacını karşılamakta yardımcı olur. Fakat tercih edilecekse; içine şeker ilave edilmemiş, yüzde 100 meyve suyu olanları seçmek en doğrusudur yoksa fayda yerine aşırı kalori almış olursunuz. Bu arada en güzeli meyvenin suyunu içmek değil, kendisini yemektir. Meyvenin posasının içindeki pektin gibi maddeler; bağırsak ve kalp hastalıkları ile şişmanlıkla mücadelede çok önemli görevler üstlenir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA