Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AİLENİZİN DOKTORU DR. EREN EROĞLU

Sarı nokta hastaları çaresiz mi?

Dedemde sarı nokta hastalığı çıktı ve görmesi çok azaldı. Bunun bir çaresi yok mu? A.T./Mersin
Sarı nokta (Yaşa bağlı maküla dejenerasyonu); merkezi görmeden sorumlu 'maküla' bölgesinin yapısının bozulması ve fonksiyonunu kaybetmesine neden olan bir hastalıktır.

KONTROL EDİLEBİLİR
Maküla, retina tabakasında ışığa duyarlı görme hücrelerinin en yoğun olarak bulunduğu bölgedir. Sarı nokta hastalığının yüzde 10'u 'yaş tip'tir. Daha nadir görülmekle birlikte, 'kuru tip'e göre görmeye daha çok hasar verir. Gözün ağ tabakasında birçok kılcal damar vardır. Yaş tip sarı nokta hastalığında; kılcal damarlarda aşırı çoğalma hali ve görme fonksiyonlarında bozulma olur. Bir süre öncesine kadar kalıcı görme kusurları yaratacağına kesin gözü ile bakılan bu hasarlar, yeni ilaçlarla kontrol altına alınabiliyor. Anti-VEGF denilen bu ilaçların göz içine enjeksiyonu ile damar çoğalması durmakta, gerilemekte ve görme belli ölçüde geri gelebilmektedir. Dedenizi, retina konusunda uzman bir doktora götürün.

Böbreğimi satmak istiyorum!

İhtiyacı olanlara bir böbreğimi satmak istiyorum. Bildiğiniz biri varsa iletişime geçebilirim. K.A./Bursa
Mesajı burada yayınlamamın sebebinin, sakın taraflar arasında bağlantı kurmak olduğunu sanmayın. Asıl amacım; bilinmesi gerekenleri anlatmak. Öncelikle maddi çıkar karşılığı organ bağışlamak; kanunen yasak. Ülkemizde yapılan bir araştırma; kendi organlarını satmaya yönelenlerin genellikle maddi krizde olduğunu ve organ satışını son koz olarak gördüklerini gösteriyor. Fakat bu satıştan bekledikleri gelirle, onlara teklif edilen para arasında uçurumlar oluyor. Benzer şartların olduğu Hindistan'da, bir böbrek alıcıya 30 bin dolara malolurken satıcının eline sadece bin dolar geçiyor. Bu işler kaçak yapıldığından, organı bağışlayan için de hayati risk oluşturuyor.

Havalar başımı ağrıtıyor

Bu günlerde çok sık başım ağrıyor. Bunu değişken havaya bağlıyorum. Sebebi ne olabilir? Ö.B./İstanbul
Hem hava, hem de ısı değişiklikleri baş ağrılarını tetikleyebilir. Ani gelen sıcak dalgası ya da kuru ayaz; migren tarzı baş ağrılarına neden olabilir. Buradaki asıl faktör; sıcak ya da soğuk değil, ani ısı değişimleridir. Bol güneşli sıcak günlerde de migren ortaya çıkabilir. Havayı değiştiremeyeceğimize göre; böyle günlerde güneş gözlüğü takmak, susuzluğun önüne geçmek için bol bol sıvı tüketmek ve öğlen güneşin tepede olduğu saatlerde gölgede kalmak, riski azaltacaktır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA