Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FUNDA KARAYEL

Yasak aşk kalbe düşman

Normal şartlarda, 'Gelince bahar ayları, gevşer gönül yayları' diye yazıma başlamam gerekiyor. Ancak havalar mevsim normallerinin dışında seyrettiği için durum da normal değil maalesef. Kalp atışlarının hızlanması gecikti, hayatlarımızda heyecan yok, bir tekdüzelik hakim... Kış uykusundan uyanamadık sanki. Problem nerede diye bir kalp araştırması yapmak istedim. Aşkın kalple ilişkisi nedir? Kalbi korumak için neler yapmalıyız? Gençler neden kalp krizi geçiriyor? Ve tabii ki en büyük problem, bu kalp neden uzun zamandır atmıyor? Tüm bu soruların cevabını almak için Kalp ve Damar Cerrahı Dr. Halit Yerebakan'ın kapısını çaldım. Hocanın, 'Kalbi korumak için kahkaha atın' diye bir yazısını okumuştum. "Ee hocam, başka neler yapalım?" diye söze girdim. "Kalbi korumak için kahkaha atın, stresten uzak durun, alkol kullanmayın, sigara tüketmeyin, tansiyon ölçmeyi bilin" deyip asıl meseleye geldi; "Mesela aşk kalbe çok iyi gelir, kalbin sakinleşmesini sağlar" dedi.

YASAK AŞK KALBE ZARARLI
"Aşk kalbe iyi mi gelir? Platonik aşk kalbin düşmanı mı? Hocam nedir bu işin aslı?" diye onu soru yağmuruna tuttum . Yerebakan Hocam, "Yasak aşk kalbe kötü gelir, kalbin ömründen götürür" diye cevapladı. Siz hanımlar şimdi bu haberi çerçeveletip aldatma eğilimi olan eşe dosta armağan edin ki; çapkınları korkutup caydırsın. Hoca, sözlerine "Araştırmalar şunu gösteriyor; tek eşlilik kalp için iyi" diye devam etti. Neyse ki araştırmalar kadınlardan yana açıklamalar yapıyor. Ancak hoca, yanlış anlaşılmaya sebep olacak bir hususu vurguluyor: "Araştırmalar; 10 yılda aşkınızı tazeleyin diyor ama 'Eşinizi değiştirin' demiyor. O rutin hayatınızdan çıkın demek istiyor. Öyle 'Doktor aşk tazele' dedi, 'Ben hanımı boşayayım' falan yok! Hanım saçını kısa kestirsin, biraz bohem giyinsin, farklı yerler gezin, hayatınıza bir değişiklik katın işte!"

AŞK ACISI KALBİ BURKUYOR
"Aşk şöyle iyi, böyle kalbin dostu diye konuştuk ama hocam aşk acısı kalbe zarar değil mi?" diye üsteledim. "Derin mevzu aşk acısı, kalbi burkuyor" diye başlıyor hoca... Aşık olsan bir dert, olmasan bir dert! Aşık ol kalbin iyi olsun, aşk acısı yaşa kalbin zarar görsün; sonsuz aşk mı var hocam! Neyse biz kalp kriziyle ilgili video izleyerek sohbetimize devam ediyoruz. Hoca, "Bak aşk acısı şurada damar içinde çatlağa sebep oluyor" diyor. İkinci bir streste ise kişi kalp krizi geçirebiliyormuş. Özetle; aşk acısı deyip geçmeyin. Bu konu hiç hafife alınacak bir hadise değil.

GÖĞÜS AĞRISINA DİKKAT!
Son zamanlarda genç yaşta kalp krizi geçirenlerle ilgili birçok haber okuyoruz. "Kalp krizi 'geliyorum' der mi hocam?" diye sordum. O da, "Kalp krizi geliyorum der. Göğüs ağrısı kalp krizi habercisidir mesela" diyor. İyi de ben kimi görsem 'Aşk acısından kalbim ağrıyor' diyor. Ya bunlarda da bir kalp krizi riski varsa, her aşk acısı çeken arkadaşımı tutup kolundan check up'a mı götürmeliyim! Hoca "Sakin ol. Göğüs ağrısı, kadınlar da çok rastlanan bir durum. Aşk acısından ve stresten kalp ağrısı olur ama geçmiyorsa doktora götürmekte fayda var" diyor. Bunun üzerine rahatlıyorum, şimdi bizim kızları gözlemleyip yas sürelerini aştıkları halde kalp ağrıları geçmiyorsa hemen Halit hocadan randevuyu alacağım. "Aşk bir kenarda dursun şimdilik. Genç yaşta kalp krizi haberlerini daha fazla okumamak ve kalbimizi korumak için yapabiliriz?" diye konuyu değiştiriyorum. Bunun üzerine Halit Hoca başlıyor açıklamaya: "Öncelikle ailesel risk faktörüne bakmak gerekiyor. Ailede kimde kalp hastalığı var ve birinci dereceden akrabalardan kalp krizi geçiren var mı gibi konuları araştırmak gerekiyor. Bunlar, genç yaşta kalp krizi riskini artıran detaylar. Ayrıca en önemlisi stresten uzak durmak gerek. Hayatı rahat yaşamalıyız, aksi takdirde kalbimizi zorlarız."

ERKEK KALBİ KASLI
Halit Hoca, "İncinmiş bir kalp ameliyat ettiniz mi?" sorumu "Onu anlayamıyoruz" diye yanıtladı. Hocadan bir de kadın ve erkeklerin kalplerinin farklı olduğunu öğrendim. Hoca, "Kadınların kalbi damla şeklinde" dedi. Erkeklerin kalbi ise daha kaslı oluyormuş. (İç dünyalarında bile güç gösterisi yapıyorlar resmen!) Halit Hoca, kalple ilgili ilginç bir tabiri olduğunu şöyle anlatıyor; "Çok sevdiğim Bingür Sönmez Hocam, bana kalp dersini ilk sevdiren adamdır. Bir gün programıma konuk oldu, 'Evladım sen kalbi anlatıyorsun ama eksik anlatıyorsun' dedi. Sonra da 'Kalp değil, o yürektir . Yüreğin içine sevgiyi koyarsan adı kalp olur' dedi. Gerçekten de böyle." Özetle ne yapıyoruz sevgili okurlar; kalp sağlığımız için tek eşli oluyoruz, kötü alışkanlıklardan uzak durup bol bol spor yapıyoruz ve en önemlisi aşık olmuyoruz! Oluyoruz da acı kısmını hafif geçirmeye bakıyoruz. Sağlıklı günler...

HALİT YEREBAKAN KİMDİR?
Günaydın yazarı, Kalp ve Damar Cerrahı Dr. Halit Yerebakan; 1982 yılında İstanbul'da doğdu. 2000 yılında İstanbul Bilim Üniveritesi Tıp Fakültesi'nde eğitime başlayan Yerebakan, 2006 yılında tıp eğitimini tamamladı. 2003 yılında New York Presbyterian Hastanesi'nde Prof. Dr. Mehmet Öz'ün yanına araştırma asistanı olarak kabul edilen Yerebakan, üç ay Öz'ün yanında çalıştı. 2004 yılında OLV Ziekenhuis Aalst'ta stajyer olarak görev yapan Yerebakan; Dubai Wellcare Hospital, Frankfurt Goethe Üniversitesi gibi merkezlerde gözlemci olarak bulundu. Sonra Cenevre Üniversitesi Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği'ne asistan olarak kabul edildi. New York Presbyterian Hastanesi'ne ise kalp ve damar cerrahisi alanında kök hücre uygulamalarında araştırma görevlisi olarak kabul edildi. Yerebakan, daha sonra Yeditepe Üniversitesi Hastanesi'nde kalp ve damar cerrahisi eğitimi almaya başladı. 2011 yılında kabul edildiği Columbia Üniversitesi College of Physicians and Surgeons Tıp Fakültesi'nde çalışmalarına devam etmek üzere bağlı bulunduğu üniversite tarafından görevlendirildi, buradaki çalışmaları neticesinde ise dünyanın en büyük kalp nakli serisi üzerine yapmış olduğu tezi ile Mayıs 2012 yılında uzman oldu. Aynı yıl, 25 kalp cerrahının aday olduğu 2013 yılı Evarts Graham Ödülü'ne aday gösterildi. Halen kalp ve akciğer nakli konusunda Columbia Üniversitesi'nde doktora sonrası araştırma görevlisi olarak çalışan Dr. Halit Yerebakan'ın en büyük hayali, Türkiye'nin dünya standartlarında kalp-akciğer nakli yapılabilir bir ülke olmasına katkı sağlamak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA