Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FUNDA KARAYEL

En iyi kadın oyuncu ödülü Eryiğit’e mi, Öden’e mi gidecek?

Turkuvaz Medya Grubu sponsorluğunda gerçekleşen 53. Antalya Film Festivali, bu akşamki kapanış töreniyle noktalanıyor. Ödüllerin sahiplerini bulacağı gecede sürpriz bir karar çıkacak gibi görünmüyor. Burada konuştuğum herkesin En İyi Film için farklı bir favorisi var ancak En İyi Kadın Oyuncu ve En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ödüllerini herkes belirlemiş durumda.

ERKEK BASKISI
Festivalin Ulusal Yarışma bölümünde Altın Portakal ödüllerine aday gösterilen, ikisi belgesel 12 film yer alıyor. 12 filmin arasından sinemamızın hem ele aldığı temalar, hem yarattığı estetikle öncü yönetmenlerinden biri olan Yeşim Ustaoğlu'nun yeni filmi 'Tereddüt' epey ödül toplayacak gibi görünüyor. Ustaoğlu, kadınların hangi sınıftan olurlarsa olsunlar, ataerkil düzende yaşadıkları sorunlara odaklanma eğilimini beyazperdeye başarıyla yansıtıyor. 'Tereddüt' de kadın gözüyle çekilmiş muhteşem bir film olmuş, oyuncuların performansı inanılmaz. Film, Türk kadınının yaşadığı erkek baskısını ve korkuyu seyirciye o kadar güzel aktarmış ki, içine olağanüstü görüntüler de eklenince ortaya görsel bir şölen çıkmış. 'Tereddüt', başta En İyi Film olmak üzere En İyi Yönetmen, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ve En İyi Senaryo ödüllerini hakkıyla alır. En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ödülünü almasını gönülden dilediğim Ecem Uzun'u izlemeye doyamadık, hatta keşke Funda Eryiğit'in cesur sahnelerinden kesip biraz daha Ecem Uzun performansı izleseydik.
Yarışmanın iddialı başka filmi 'Rüzgarda Salınan Nilüfer', Seren Yüce'nin ilk uzun metrajlı filmi 'Çoğunluk' gibi gerçekçi sinemanın inceliklerini ve detaycı yaklaşımını göstermeye devam ediyor. Yönetmen, gözlem yeteneğini bu filmde konuşturmuş, iki farklı çiftin birbirleriyle ve toplumla ilişkilerini, hayattan beklentilerini, düştükleri komik durumları son derece başarılı resmetmiş. Finalini tatmin edici bulmasam da iyi çekilmiş, iyi oynanmış bir film olduğu kesin. En İyi Kadın Oyuncu Ödülü'nün sahibi olması beklenen isimlerden biri de Songül Öden. Bakalım 'Tereddüt'le Funda Eryiğit mi, Rüzgarda Salınan Nilüfer'le Songül Öden mi ödülün sahibi olacak?

İŞÇİLERİN HAYATI
Genç yönetmen Kıvanç Sezer'in ilk uzun metraj filmi 'Babamın Kanatları', inşaat işçilerinin zorlu çalışma koşullarını ve acılarını anlatıyor. Film, festival seçkisine katkıda bulunan nitelikli filmlerden. Yükselmeyi ve düşüşü, yozlaşmayı ve zenginleşmeyi temsil eden bir sektörü ve bir dönemi; bir babanın çaresizliği üzerinden anlatan bu filmle, usta oyuncu Menderes Samancılar, En İyi Erkek Oyuncu ödülünü hakkıyla alır gibi gözüküyor.
Yönetmen Derviş Zaim'in dokuzuncu uzun metrajlı filmi olan 'Rüya', hayallerinin peşinde olan bir mimarın; günümüzün İstanbul gerçekleriyle yüz yüze gelmesinin sıradışı hikayesi. En İyi Kurgu ve En İyi Sanat Yönetmeni kategorisinde ödül alması yüksek görünüyor.
Gözde Kural'ın ilk uzun metrajlı filmi, 'Toz', Kural'ın çekimlerini Afganistan'da gerçekleştirmeye cesaret etmesiyle bile ödülü hak ediyor. Montreal Dünya Film Festivali'nde dünya prömiyerini yapan, Uluslararası Antalya Film Festivali'nin bir diğer ilk gösterimi olan 'Toz'da Kural; Afgan asıllı üç kardeşin hikayesi için düştü yollara... Bu yollar En İyi İlk Film ödülünü getirecek gibi görünüyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA