Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FUNDA KARAYEL

Ütopik Cumhuriyet Amerika’ya karşı!

Bir varmış bir yokmuş...
Dikburun diye bir belde varmış. 5 bin nüfusuyla ülke olup Amerika'yla savaşa girmeye hazırlanıyormuş...
'Güldür Güldür'ün altı kişilik senaryo ekibi, muhteşem bir masal dünyası yaratıp ortaya başarılı bir absürt komedi çıkarmış.
Murat Kepez'in ilk uzun metraj filmi olan 'Kolonya Cumhuriyeti'; ülkeler arası siyaseti absürt bir anlatımla perdeye taşıyor.
Filmde 'Peker Mengen'i canlandıran Çağlar Çorumlu'nun zorlu sahneleri bulunuyor.
Onu; oryantal danstan paraşütle atlamaya, arabayla birlikte koşmaktan, kıyafetleriyle denize girmeye ve yüksek tepeden düşmeye kadar birçok aksiyon dolu sahnede izliyoruz.
'Kolonya Cumhuriyeti'nin başkanı 'Peker Mengen'in danışmanlarını canlandıran Mahir İpek, Uğur Bilgin ve Ersin Korkut'un filme katkısı büyük.
Bu üçlü, Çorumlu'ya hikayenin akışı içinde öyle güzel paslar veriyor ki, her sahnede kahkahanın dozu biraz daha artıyor.
Özellikle, ülkeye isim bulmak için masa başına oturan 'Peker Mengen' ve danışmanlarından komik isim fikirleri çıkıyor. Senaristler, bu sahnede 'Aşk-ı Memnu'ya da selam çakıyor.

UZAYLIYA DİKKAT!
Film; oyuncu performanslarının yanı sıra zekice yazılmış komik diyaloglarıyla da öne çıkıyor. Örneğin, First Lady'sini bulmak için bir yarışma düzenleyen Çorumlu'nun, kendinden bahsederken "Ülkem var, ben yönetiyorum. Eksi yanlarım;
Amerika'yla başımın dertte olması" demesi herkesi güldürüyor.
'Peker Mengen'in moda ikonlarını aratmayan morlu, sarılı, yeşilli kıyafet kombinleri de hafızalara kazınacak cinsten...
Amerika'ya sesleniş sahnesi, izleyicinin gözünden yaş getirme garantili ama siz yine de uzaylı sahnelerine dikkat edin.
Çünkü uzaylının filme girdiği anda sinirler boşalıyor adeta!
'Kolonya'ya iniş yapan uzaylı, yerel halkın büyün sevgisiyle karşılaşıyor ancak bir kaza sonucu kutlamalar sırasında uzay mekiği yerle yeksan oluyor.
Bir süre 'Kolonya'da konaklamak zorunda kalan uzaylı ile yerel halkın arasında bir macera başlıyor. Uzaylıyı canlandıran Hamza Yazıcı, gerçekten Oscar'lık bir performans sergilemiş.
Filmin erkek oyuncularını çok övdük, şimdi gelelim kadın yıldızların performanslarına... Filmde bir haber spikerini canlandıran Gülhan Tekin'in sunum yaparkenki vurguları, soğukkanlı halleri ve mimikleri, en olmadık anlarda beni kahkahaya boğdu.

FİLMİN YILDIZI BÜŞRA
Filmde hem Amerikan ajanı, hem de 'Peker Mengen'in eşi 'Mualla'yı canlandıran Büşra Pekin, Çorumlu ile birlikte filmin en eğlenceli sahnelerine imza atıyor. Filme çirkin girip güzel çıkan Pekin; hem değişimi, hem yüksek performansı, hem de şive komedisindeki başarısıyla alkışı fazlasıyla hak ediyor.
Filmin en komik sahneleri ise; 'Peker Mengen'in 'Mualla'yla yakınlaşmaya çalıştığı anlarda yaşanıyor. Komik diyalogların yanı sıra Büşra Pekin'in mimikleriyle ustalığını konuşturduğu anlar, herkesi kahkahaya boğuyor. Filmin en iyi sahnesini izlemek içinse finali beklemeniz gerekiyor. Gerisini yazamam, sürprizi kaçar...
Özetle; 'Kolonya Cumhuriyeti', Türk sineması adına takdire değer ve özel bir film. Ayrıca izleyiciye, hiç sıkılmadan, çok sık aralıklarla gülecekleri 110 dakika vâdediyor. Yönetmen Murat Kepez, aksiyon sahnelerinin hakkını vermiş. Kurgu da su gibi akıp gidiyor. İyi seyirler...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA