Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FUNDA KARAYEL

10 gün aynı evde kaldılar, ayrılığın filmini yaptılar

Başarılı oyuncu Belçim Bilgin ve yönetmen arkadaşı Deniz Kavalalı; 10 günlüğüne aynı evde yaşıyorlar ve ortaya 'Inspirations' adında harika bir proje çıkarıyorlar. Konusu; ayrılık. Fikirleri beraber geliştiriyorlar, siyah-beyaz olan filmi Kavalalı çekiyor, Bilgin oynuyor. peru sonrası...
Yönetmen Deniz Kavalalı, 'Bu filmi çekmeye sizi yönlendiren neydi?' sorusuna şöyle yanıt verdi: "Geçtiğimiz Mart ayında bir şekilde hayat ikimizi 10 günlüğüne aynı evde bir araya getirdi. Bu dönem tam da benim altı haftalık Peru seyahatinden dönüşüme denk gelmişti.
Koltuğumun altında orada alınmış notlarla, çizimlerle dolu üç defterle soluğu Belçim'in yanında almıştım. Amazon'larda, her biri farklı ülkelerden gelmiş 30'dan fazla kadınla uzun uzun sohbet etme şansım oldu. Orada bir kadın olarak ne kadar güçlü olduğumu bana tekrar hatırlatan çok ilginç bir dayanışma ve paylaşım deneyimledim.
Özellikle kadın-erkek ilişkileri, kadının ilişkilerde konumlanma şekli, aile kurumu- çocuk, aldatma gibi konuların aslında birçok ülkede benzer şekillerde kadının aleyhine tartışıldığını görmek çok şaşırtıcı ve öğreticiydi. Ama buna rağmen konu değişim cesareti ya da hayatta kalma içgüdüsü olduğunda, tüm dünya kadınlarıyla aynı şeylerden güç alıyoruz, aynı iniş çıkışları sorgulamaları yaşıyoruz.
Döndüğümde Belçim'e bir heyecanla bunlar üzerine yazdığım birkaç yazıyı okuttum.
Biz zaten bir süredir birlikte bir şeyler üretmenin hayalini kuruyorduk.
İlham sokaktan geldi ve hepimizin hayatta en az bir kere yaşamış olması muhtemel bir temayı önümüze bıraktı: Ayrılık."

NEDEN SİYAH-BEYAZ?
Deniz Kavalalı ve Belçim Bilgin, 'İhtiyacımız olan tek şey cesaret ve harekete geçmek' demiş, bildikleri en iyi anlatım yöntemi olan sinemayı seçmişler. Ortaya da siyah-beyaz duygusu güçlü bir film çıkmış. Kavalalı, filmi siyah beyaz çekmesinin nedenini de şöyle açıklıyor: "Bunun cevabı, tamamen bir süredir üzerine çalıştığım ve bana çok ilham veren avant-garde ve Fransız şiirsel sinemasında gizli sanırım.
Geçtiğimiz sene Londra'da çektiğim bir müzik videosunun ön hazırlığı sırasında uzun uzun simge bilim çalışma şansım da olmuştu. Bunun da verdiği güvenle siyah-beyaz fotoğrafın dikkati tamamen özneye ve mesaja yoğunlaştırabilme gücünü kullanma kararı aldık."

'LONDRA İLHAM VERİYOR'
Belçim Bilgin ve Deniz Kavalalı; 'Aşk Tesadüfleri Sever' ve 'Kurtuluş Son Durak' filmlerinde de beraber çalışmışlar.
Kavalalı, bu konuyla ilgili şunları söylüyor: "Belçim'le yollarımız bir şekilde hep hayatlarımızın önemli noktalarında birleşti. 'Aşk Tesadüfleri Sever' zaten ekipteki herkesi önce ruhen yakınlaştırıp arkadaş etti, sonra adı gibi hepimizin hayatına ilginç tesadüfler getirdi.
'Kurtuluş Son Durak'ın post prodüksiyon aşamasından sonra zaten artık ikimiz de bunun hayat boyu bir yol arkadaşlığına doğru gittiğini biliyorduk." Belçim Bilgin'in filmdeki toprağı yüzüyle sevme sahnesi ise Şaman toplumlarında toprağa yüzünü sürme metaforundan geliyor. Bu metafor, aslında kişinin doğanın bir parçası olduğunu hatırlayıp ona teşekkür etmesiymiş.
Son olarak "Başka bir projeniz var mı?" diye soruyorum, şöyle cevap veriyorlar: "Hayaller bitmiyor tabii; ayrıca zaten biz bu çalışma sürecinde, birlikte az insanla yaşanabilecek bir ilhamı ve uyumu yakaladığımızı fark ettik. Bu da kalbi sanatla atan iki üretken insan için altın madeni değerinde. Zaman bundan sonra ne getirir bilinmez ama Londra ikimize de çok ilham veriyor o kesin."

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA