Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAĞLIK VE GÜZELLİĞİNİZ İÇİN GÜZELLİĞİNİZ İÇİN BENCE DR. ECE HATTAT

Kanserden korunmanız için en yeni ve en etkili öneriler

Kansere karşı her gün yeni bir öneri ortaya atılıyor. Sizce en yeni ve en etkili önlemler nelerdir? Basit tedbirler hayat kurtarabilir mi? Olcay H./Antalya

Bu hafta American Dietetic Association'ın Chicago'da yaptığı yıllık toplantısında, kanserden korunmaya yönelik en yeni beslenme ve aktivite önerileri açıklandı. İşte o öneriler:
* Sağlıklı bir kilo aralığında, olabildiğiniz kadar ince kalın. Bunun için sadece kilonuzu takip etmeniz yetmez. Bel çevrenizi kadınsanız 80, erkekseniz 94 santimin altında tutmaya özen gösterin.
* Her gün en az 30 dakika fiziksel aktivite yapın. Bunları, 10-15 dakikalık bölümler şeklinde de uygulayabilirsiniz.

ET YERİNE BAKLAGİL!

* Çeşitliliğe önem vererek değişik sebze, meyve, tam tahıllılar ve baklagilleri beslenmenize katın. Kendinize ıspanak gibi koyu yeşiller, böğürtlen gibi koyu kırmızı ve maviler, sarımsak ve soğan gibi beyazların olduğu renkli tabaklar yaratın.
* Kırmızı et tüketiminizi sınırlayın ve sucuk, pastırma gibi işlemden geçmiş etlerden kaçının. Kırmızı et yerine tavuk eti, balık veya baklagiller tüketin.
* Alkol tüketiminizi erkekseniz 2, kadınsanız bir kadehle sınırlayın. Bir kadeh kırmızı şarap içecekseniz; en büyük bardağı seçip ağzına kadar doldurmayın.

TUZ TÜKETİMİNİ AZALTIN
* Tuzlu veya tuzla işlenmiş yiyeceklerden kaçının. Günde en çok 2 bin 400 miligram yani 2 yemek kaşığı tuz alın.
* Kanserden korunmak için besin desteklerine saldırmayın. Harward School of Public Health'ten Dr. Walter Willett gibi uzmanlar, D vitamini gibi bazı desteklerin başta kolon kanseri olmak üzere çeşitli kanserlerden korunmada önemli olduğunu belirtiyor. American Institute of Cancer Research'ün beslenme danışmanı Karen Collins ise, besin desteklerinin olumsuz bir etkisi olmadığı ancak D vitamini dışındaki diğer desteklerin kanserden korunmada başarılı olduklarına dair kesin bir kanıt bulunmadığını vurguluyor.
* Bebeğinizi en az 6 ay emzirdikten sonra, diğer sıvı gıdaları ve yiyecekleri de beslenme planına ekleyebilirsiniz.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA