Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAĞLIK VE GÜZELLİĞİNİZ İÇİN GÜZELLİĞİNİZ İÇİN BENCE DR. ECE HATTAT

Fazla ilaç kullanımı yaşlıların vücudunu yoruyor

Soru: 69 yaşındayım. Her gittiğim doktor bir ilaç yazıyor. O kadar çok ilacım var ki, artık karıştırıyorum. Ne yapmalıyım? A.T./Giresun
65 yaşını geçen birçok kişi, sıklaşan sağlık sorunları için birden fazla ilaç kullanıyor. Yüksek tansiyon, kolesterol, şeker hastalığı, reflü ve depresyon derken avuç avuç ilaç yutuyor. Bu durum, bazen zararlı da olabilen fazla ilaç kullanımına yol açabiliyor.

YAN ETKİLERİNİ BİLİN!
Dünya Sağlık Örgütü, 65 yaşını geçen bireyleri tedavi ederken, kendi alanında uzman birçok doktora ihtiyaç olduğunu öne sürüyor. Avrupa'nın en yaşlı nüfusuna sahip Malta'da Zammit Clapp Hastanesi'ndeki yaşlılar her gün geriatri, farmakoloji, nöroloji, psikiyatri ve gastroentroloji alanında uzman hekimler tarafından kontrol ediliyor ve ilaçları dikkatle hazırlanıyor. Eğer çok fazla ilaç kullandığınızı düşünüyorsanız, öncelikle sizi takip eden doktora bu durumu bildirin. İlaçlarınızı hangi sorun için kullandığınızı, ne zaman alacağınızı, kullanım talimatlarını ve olası yan etkilerini öğrenin. Bu bilgileri bir liste şeklinde saklamayı ihmal etmeyin! Muayene zamanlarını kaçırmayın ve bırakma zamanı gelmiş ilaçlarınızı not edin. Eğer birden fazla hekiminiz varsa, sizi düzenli olarak kontrol eden doktorunuzla aralarındaki iletişimi mutlaka sağlayın!

YALNIZLIK BULAŞICI OLABİLİR!
Soru: 32 yaşındaki kızımın hiç arkadaşı yok. Sürekli yalnız ama bundan da hiç şikayetçi değil! Sizce, bu kadar yalnız kalmasının bir sakıncası var mı? T.B./Samsun
Kaliteli bir yaşam için sosyal bağlar çok önemli... Aile ve arkadaşlık bağları kuvvetli olan kişilerde yalnızlık hissi ve depresyon daha az görülüyor. Bu kişiler, hem fiziksel hem de duygusal açıdan benzerlik gösteriyor.

BULAŞICIDIR!
5 bin 214 hasta üzerinde 30 yıl süren çalışma, yalnızlık hissiyle ilgili önemli bilgiler veriyor. Araştırmaya göre bir kişi, yılda ortalama 48 gün kendini yalnız hissediyor. Bu süre, kadınlarda biraz daha uzun oluyor. Üstelik uzun süre yalnızlık çeken kişiler, sosyal olarak soyutlanma ve çaresizlik hisleriyle arkadaşlarını, komşularını ve eşlerini de etkileyebiliyor. Onlara da yalnızlık hissini bulaştırabiliyor. İyi haber ise iletişimde olduğunuz her arkadaşınız, yalnızlık hissinizi yılda tam iki gün azaltıyor. Sosyal çevreden uzaklaştıysanız veya çevrenizde bu durumda olan bir yakınınız varsa, konuya önem vermelisiniz.

KISA BİR HAFIZA TESTİ YAPIN!
Soru: Hafızamı güçlendirmek istiyorum. Ne yapmam gerektiğini tam olaraka bilmiyorum. Ara ara yapabileceğim kısa bir egzersiz var mı? M.K./İstanbul
Gero-psikiyatrist Douglas Mason ve Michael Kohn tarafından hazırlanan 'Hafıza Çalışma Kitabı'nda size uygun ufak bir test var. Bir kağıda, bir liste halinde alt alta; 5-9, 6-3, 8-4, 1-2, 11-22, 54-45, 67-83, 32-19, 27-75, 59-21 yazın. Daha sonra bir yakınınızdan, size karışık olarak bu rakam çiftlerindeki sayılardan sadece birini sormasını isteyin ve bu sayıya denk gelen diğer sayıyı hatırlamaya çalışın. Bunu tüm liste boyunca uygulayın. Eğer yedi ile 10 arasında doğru cevap verirseniz hafızanız gayet iyi durumda. Dört ile altı arası doğru yanıt, orta bir sonuç. Üç ile sıfır arası doğru yanıt ise, daha fazla hafıza egzersizi yapmanız gerektiğini anlamına geliyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA