Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAĞLIK VE GÜZELLİĞİNİZ İÇİN GÜZELLİĞİNİZ İÇİN BENCE DR. ECE HATTAT

Hemoglobin A1c testi şeker tanısında kullanılıyor

* Şeker hastası olduğumdan şüpheleniyorum. Hastalığın bende gerçekten varolup olmadığını nasıl anlayabilirim? T.B./Hakkari
Hemoglobin A1c testi, şeker hastalığının takibinde kullanılan önemli bir testtir. Kandaki şeker seviyesi yüksek olduğunda, kırmızı kan hücrelerinin üzerindeki hemoglobin maddesine bağlanır. Kan şekeri, ne kadar yüksekse bu testin sonucu da o kadar yüksek olur.

Aç olmaya gerek yok
Sağlıklı bireylerde veya şeker hastalığı adaylarında bu testin sonuçları genelde yüzde beş civarında seyreder. Hastalığı kontrol altına alınmamış şeker hastalarında ise yüzde 25'lere kadar çıkabilir. Kısacası, Hemoglobin A1c testi, son iki-üç ay içinde kan şekerinizin ne kadar dalgalandığını ya da ne kadar kontrol altında olduğunu gösterir. Amerikan Diyabet Birliği'nin yeni kriterlerine göre, Hemoglobin A1c testi, şeker hastalığının tanısında da kullanılmaya başlandı. Üstelik bu testi yaptırmak için aç olmanıza gerek yok! Buna göre, Hemoglobin A1c seviyeleri yüzde 5.7 ile yüzde 6.4 arasındaki değerler ön diyabet, yüzde 6.5 ve üzeri ise şeker hastalığı anlamına gelir. Amerikan Diyabet Birliği'ne göre eğer 45 yaş üzerindeyseniz, mutlaka şeker hastalığı nedeniyle kontrollerinizi yaptırmanız gerekiyor. Ayrıca vücut kitle endeksi 25 (boy/ kilo) ve üzerinde olan kişiler, ailesinde şeker hastalığı bulunan ve yüksek kan basıncı olanların da test yaptırması öneriliyor.

Kalp rehabilitasyonu faydalı!
* 'Kalp rehabilitasyonu' diye bir şey duydum. Gerçekten de böyle bir şey var mı? Varsa 'Kalp rehabilitasyonu' ne işe yarar? A.T./İzmir
Kalp hastalığı olanlarda, özellikle kalp krizi ve by-pass ameliyatına bağlı olarak hastane süreci yaşayanlarda, rehabilitasyonun ayrı bir önemi var. 'Kalp rehabilitasyonu', kalp hastalıklarının gelişim sürecini yavaşlatmak ve hatta durdurmak amacıyla uygulanır. Hastaların sağlık sorunlarıyla ilgili eğitilmelerini ve tıbbi gözetim altında uygun bir egzersiz programı takip etmelerini kapsar. Çoğu zaman beraberinde, beslenme önerileri ve psikolojik destek de sunulur. Kısacası 'Kalp rehabilitasyonu', kalp hastalıkları sonrasında normal hayata dönme sürecini hızlandırır, yaşam süresine katkıda bulunur. Eğer siz de kalp hastasıysanız, böyle bir programı nerede bulabileceğinizi araştırın.

Zayıf olmak mı fit olmak mı?
* Zayıf olmak kalp krizi riskini önler mi? Zayıf olan kişiler, kalp krizi geçirmez mi? Kalple ilgili bir sorun yaşamamak için neler yapmak gerekir?
S.P./ İstanbul
Kalp-damar hastalıkları açısından kilo fazlalığı ve obezite büyük bir risk oluşturur. Bunun yanında zayıf ancak kötü beslenen, hiç hareket etmeyen, sigara-alkol kullanan biriyseniz; riskinizin yine de yüksek olduğunu belirtelim. 'Kadın Iskemi Sendromu Değerlendirmesi'ne göre egzersiz yapmayan kadınlar (zayıflık fark etmez), kalp krizi ve diğer kalp sorunlarına daha yatkın. Kısacası kalp ve damar hastalıkları riskinizi azaltmak için sadece zayıf değil, aynı zamanda sağlıklı alışkanlıklara da sahip olmanız şart....

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA