Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAĞLIK VE GÜZELLİĞİNİZ İÇİN GÜZELLİĞİNİZ İÇİN BENCE DR. ECE HATTAT

Stres tiroid hastası yapar mı?

"Stresli bir hayatım var. Kendimde tiroid belirtileri gözlemliyorum. Stres tiroide neden olur mu?" Y.V./Niğde
Stres ve moral bozukluğu; böbrek üstü bezlerinden kortisol ve adrenalin gibi stres hormonlarının salgılanmasına yol açar. Bu hormonlar da bağışıklık sistemini zayıflatır.

BELİRTİLERE DİKKAT!
Özellikle ailenizde oto-immun, yani bağışıklık sistemine bağlı tiroid hastalıkları görülüyorsa (Hashimoto tiroidi veya Grave hastalığı gibi); kronik stres, tiroid bezinin çalışmasını bozabilir. Hashimoto tiroidi genelde tiroidin az çalışmasıyla kendini gösterir. Yorgunluk, soğuğa tahammülsüzlük, kabızlık, kuru cilt, ses kalınlaşması gibi belirtiler oluşabilir. Grave hastalığı ise daha çok hipertiroidi (tiroidin çok çalışması) ile gelişir. Uyku sorunları, kalp çarpıntısı, elde titreme, sıcağa tahammülsüzlük, kilo kaybı görülebilir. Her iki sorun da tedavi gerektirir. Dolayısıyla tiroid hastalığından şüpheleniyorsanız, vakit kaybetmeden bir hekime başvurun. Gerekli testler ile tanınızı kesinleştirin ve uygun tedaviyi alın.

Karın yağı prostatı büyütür
"Göbek yağları erkek sağlığını gerçekten etkiler mi? Bel çevrem 107 santimetre. Kaç santimetre idealdir?" A.P./Van
Geçtiğimiz yıllarda yapılan birçok çalışma; bel çevresi kalınlığının metabolik sorunlara yol açtığını gösterdi. Bel çevresi kadınlarda 88, erkeklerde 102 santimetre üzerine çıktığında; kalp sorunları, şeker hastalığı ve metabolik sendrom daha sık görülüyor. Bu hastalıklar, damar ve hormon sistemini etkilediğinden ürolojik yan etkilere de yol açıyor. 400 erkek üzerinde yapılan yeni bir çalışma, bu ürolojik yan etkileri açıklığa kavuşturdu. Buna göre; bel çevresi 100 santimetre üzerine çıktığında; idrar sıkıntıları, prostat büyümesi ve PSA (prostat spesifik antijen) değerleri artıyor; cinsel fonksiyon sorunları riski de yüzde 70'in üzerine çıkıyor. En ideali; belinizi 94 santimetrenin altında tutun.

Hemoglobin A1C ile göz takibi
"Şeker hastasıyım. Hemoglobin A1C hep yüzde 6.5-7 çıkıyor. Göz muayenesi olmadım Bu değer iyi mi?" N.E./Ankara
Hemoglobin A1C; son üç ay için kan şeker dalgalanmalarını gösteren bir kan testidir. 2010 yılında Amerikan Diyabet Birliği; Hemoglobin A1C'nin diyabet tanısında kullanılmasını kabul etti. Bu değer yüzde 6.5 üzerinde olduğunda şeker hastalığı tanısı konulabiliyor. Son dönemde yapılan yeni bir çalışmaya göre; şeker hastalığına bağlı görme sorunları da bu testle takip edilebiliyor. Hemoglobin A1C yüzde 6-6.5 arasında olduğunda, 'diyabetik retinopati' denilen retina sorunları çok sık görülüyor. Hekiminize danışıp şeker ilaçlarınızı ve yaşam şeklinizi kontrol edin ve bir göz doktoruna başvurun.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA