Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAĞLIK VE GÜZELLİĞİNİZ İÇİN GÜZELLİĞİNİZ İÇİN BENCE DR. ECE HATTAT

Menenjit, griple karıştırılabilir!

Oğlum 17 yaşında ve üniversite sınavlarına hazırlanıyor. Menenjit aşısı olmadı, olması gerekir mi? İ.F. /Kayseri
Beyin ile omuriliği saran ve menings denilen zarların iltihabı menenjit olarak biliniyor. Bu hastalığın en tehlikeli formu Meningococci adı verilen bir bakteriyle oluşur. Hastalık; baş ağrısı, bulantı gibi şikayetlerle ilk başta gribe benzeyebilir. Ense sertleşmesi, his kaybı ve döküntü görülebilir. Eğer tedavi edilmezse; beyin hasarı ve felç dahil olmak üzere hayati sorunlara yol açabilir. Bu bakteriler vücuda ağız ve burun yoluyla girer. Dolayısıyla toplu taşıma, sınıf, kalabalık iş yeri gibi küçük alanlarda sık bulunuluyorsa, bardak, çatal, bıçak paylaşımı yapılıyorsa, risk artıyor.

İKİ DOZ YAPILIYOR
Ancak özellikle çocuk ve ergenler daha fazla risk altındadır ve menenjit aşısı olmalarında fayda vardır. Aşı iki doz halinde uygulanır; ilk doz 11-12 yaşında, ikincisi ise 16-18 yaş civarında yapılır. 16 yaş sonrasında ise tek doz yeterlidir. Aşının erişkin formu da mevcuttur.

DEPRESYONDAN KURTULMAK MÜMKÜN
İş yeri doktorumuz depresyonda olabileceğimi söyledi ancak bu durumdan utandığım için tedavi olmak istemedim. Depresyonda olduğum duyulursa, ne yapmalıyım? E.S/ Ankara
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre; tüm dünyada 350 milyon kişinin depresyonda olduğu tahmin ediliyor. Depresyon kadınları daha çok etkiliyor, hatta her 10 yeni anneden ikisi depresyona giriyor. Oysa sadece 10 kişiden biri depresyon tedavilerinden yararlanıyor. Bunun en önemli sebebi; utanma duygusu ve toplum tarafından dışlanma korkusu. Oysa depresyon için etkili tedaviler mevcuttur. Depresyonun tipik belirtileri arasında; size keyif veren aktivitelerden uzaklaşma, enerji kaybı, çaresizlik hissi, konsantrasyon ve karar verme güçlüğü, uykusuzluk veya aşırı uyuma, sindirim sistemi problemleri, cinsel sorunlar, baş ve kas ağrıları, iştahta artış veya azalma, intihar düşünceleri gibi şikayetler vardır. Sonbaharda sıklaşan 'mevsimsel depresyon'a karşı da dikkatli olunması gerekir.

UÇUĞA KARŞI L-LYSİNE VE C VİTAMİNİ
Yıllardır dudağımda çıkan uçuklardan bir türlü kurtulamıyorum. Bunun için ne yapmalıyım? B.U. / İstanbul
Herpes virüsü özellikle bağışıklığın zayıfladığı sonbahar ve kış aylarında uçuğa neden olur. Buna karşı uçuk kremlerinden yararlanabilirsiniz. Bir aminoasit olan L-lysine ve C vitamini destekleri kullanılabilir. Bu dönem ceviz, badem, kabak çekirdeği ve bezelyeyi daha fazla tüketin. Tavuk suyu çorbası da hem gripte, hem de uçukta bilimselliği kanıtlanmış iyi bir destektir. Stresinizi yönetmeye ve bağışıklığınızı korumaya çalışın.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA