Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAĞLIK VE GÜZELLİĞİNİZ İÇİN GÜZELLİĞİNİZ İÇİN BENCE DR. ECE HATTAT

Akut sinüzite sıcak havlu

İki hafta önce grip oldum ve sonrasında sinüslerim ağrımaya başladı. Ne yapmamı önerirsiniz? H.P./Kayseri
Kış aylarında burun pasajlarının iltihabı yani sinüzit sıklaşıyor. Bu durum nefes almayı zorlaştırıyor, burun akıntısı, şiddetli baş ağrısı, gece öksürüğü, göz ve yüzde baskı hissi yaratabiliyor. Alerjik kişilerde ve burun polibi olanlarda bu risk artıyor.

YÜZE BUHAR İYİ GELİR
Akut sinüzit, kışın çoğunlukla gribe bağlı gelişiyor. Ancak tam nedeninin anlaşılması için mutlaka bir hekime danışın. Özellikle ateşiniz varsa veya şikayetleriniz 12 haftadan uzun sürüyorsa, hiç vakit kaybetmeyin. Burun tıkanıklığını azaltacak spreyler, burun mukozasını temizleyen özel sıvılar, şiddetli baş ağrısında ağrı kesiciler, bakteriyel bir enfeksiyon durumunda ise antibiyotikler işe yarıyor. Bol su içmeli, sigaradan uzak durmalısınız. Ev ve ofisinizdeki havanın nemli olması da önemlidir. Yüzünüze sıcak havlu ile kompres yapabilir ya da başınıza bir havlu kapatarak yüzünüze buhar tutabilirsiniz.

HAMİLELİKTE MASAJ YAPILIR MI?
5 aylık hamileyim ancak sürekli ayaklarım şişiyor. Acaba masaj iyi gelir mi? M.L./Bolu
Hamilelik döneminde masaj; ödem, şişkinlik, bel ağrısı, gerginlik ve endişeli ruh haline iyi gelebiliyor. Ancak öncelikle bu konuda gerçekten deneyimli, hatta sertifikalı bir uzman bulmalısınız.

iLK ÜÇ AY YAPTIRMAYIN
Düşük riski, diyabet, yüksek tansiyon, mide bulantısı, kusma, karın ağrısı ve kanama durumunda ise kesinlikle hekiminize danışmadan masaj yaptırmamalısınız. İlk üç ayda masaj yaptırmanız düşük riski nedeniyle önerilmiyor. Dördüncü aydan itibaren masaj yaptıracaksanız; yüz üstü ve sırt üstü pozisyonlar yerine yana uzanmanız ve vücudunuzu bol yastıkla destekleklemeniz gerekiyor. Pıhtı riskini önlemek için de bacaklara derin ve kuvvetli masaj yaptırmaktan kaçının.

ASTIMDA BUTEYKO YÖNTEMİ
Ben bir astım hastayım. Bazı nefes egzersizlerinin bu soruna iyi geldiğini duydum. Doğru mu? H.N./İstanbul
Bu konuda çok uzun süreli araştırmalar olmasa da; 1952 yılında, fizyolojist Konstantin Buteyko tarafından keşfedilen nefes alma tekniği gerçekten de astıma iyi gelebiliyor. Nefes tıkanıklığı yaşadığınızda; derin ve hızlı nefes almak yerine daha az, yavaş, sessiz, yüzeysel ve burundan nefes almaya çalışın. Göğsünüzün yerine karnınızın şişmesine gayret edin. Bu egzersizi düzenli olarak uygulayın.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA