Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAĞLIK VE GÜZELLİĞİNİZ İÇİN GÜZELLİĞİNİZ İÇİN BENCE DR. ECE HATTAT

3D filmler sağlıklı mı?

11 yaşındaki oğlum sürekli 3D film izlemek istiyor. Ancak izledikten sonra sürekli gözleri ve başı ağrıyor. 3D gözleri bozar mı? H.F./ Diyarbakır
Şu anda 3D, yani üç boyutlu filmlerin veya oyunların sağlık için risklerini gösteren bir araştırma bulunmuyor.

GÖZÜNDE SORUN VAR MI?

Ancak Amerikan Oftalmoloji Akademisi bu konuyla ilgili geçtiğimiz sene bir açıklama yaptı. Açıklamada; çocukların 3 yaşından itibaren üç boyutlu görselleri rahat algılayabilecekleri belirtiliyor. Ancak film veya oyunlarda bazı noktalara dikkat edilmesi de öneriliyor. Özellikle fark edilmeyen göz sorunlarında; odaklanma, derinlik algısı bozulduğundan, üç boyutlu filmleri izlerken rahatsızlık oluşabiliyor. Bazı sağlıklı kişilerde de üç boyutlu filmlerin başağrısı, bulanık görme veya bulantı yarattığı biliniyor. Eğer, çocuğunuzda sürekli başağrısı ve görme sorunları varsa, altta yatan bir problem olup olmadığını anlamak için bir uzmana başvurun.

HPV GENÇLERDE Mİ GÖRÜLÜR?
59 yaşındayım. Eşim beş yıl önce vefat etti. Doktorum HPV olduğumu ve tedavi görmem gerektiğini söyledi. Bu nasıl olur? Bu hastalık sadece cinsel olarak aktif kişilerde oluşmuyor mu? R.N./İstanbul
Toplumda, başta rahim ağzı kanseri ve cinsel bölge siğillerine yol açan Human Papilloma virüsünün (HPV) gençlere özgü olduğuna dair yanlış bir inanış var. Geçtiğimiz günlerde yapılan özel bir çalışma da, bu şehir efsanesine dikkat çekti. 850 kadın üzerinde, dört yıl devam eden bu araştırmaya göre; gençlik yıllarında alınan, ancak herhangi bir şikayete yol açmayan Human Papilloma virüsü, 50 yaş üzerinde tekrarlayıp ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Bu nedenle jinekolojik takiplerinizi aksatmayın ve gerekli tedaviyi alın.

GEÇMEYEN ÖKSÜRÜĞÜN NEDENLERİ
Üç hafta önce grip geçirdim ancak öksürüğüm hâlâ geçmedi. Ne yapabilirim? M.P./Bolu
Öksürük, grip sonrasında çoğunlukla geçse de; bazen haftalar boyu devam edebilir. Kuru öksürük, akciğerlerinizi tahriş edip daha çok öksürmenize yol açabilir. Alerji veya astım durumunda da öksürük oluşabilir. Reflü ve uyku apnesi de bu duruma yol açabilir. Sigara da öksürüğün nedenlerinden biridir. Geçmeyen şikayetinizin altındaki sorunu araştırın. Ateş, nefes darlığı, göğüs ağrısı varsa, vakit kaybetmeden doktora gidin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA