Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAĞLIK VE GÜZELLİĞİNİZ İÇİN GÜZELLİĞİNİZ İÇİN BENCE DR. ECE HATTAT

Yeni yılda yeni bir hayat

Her sene yılbaşında kendime bir sürü söz veriyorum ama tutamıyorum. 2013'te sağlığım için neler yapabileceğimi özetleyebilir misiniz? B.C./İstanbul
İşe ; yaşınıza, sağlık şikayetlerinize ve ailenizde görülen hastalıklara göre bir check-up yaptırarak başlayabilirsiniz. Buradan çıkan sonuçlara göre; doğru ve dengeli bir beslenme planı düzenleyin.

GÜNDE 10 BİN ADIM
B12, folik asit, çinko, kalsiyum, demir değerlerinize baktırmayı unutmayın. Günde en az 10 bin adım atmayı hedefleyin. Sigarayı bırakacaksanız; bol su içmenizi ve gerekirse ilaç, bant, pastil gibi destekler almanızı öneririm. Kadınlar alkolü günde bir, erkekler ise iki kadehten fazla tüketmemeli. Psikolojiniz için sizi mutlu eden şeylere odaklanın, stres faktörlerini hayatınızdan atmaya çalışın. Tüm bunları plan dahilinde yapmanız, bir hayat günlüğü tutmanız gerekebilir. Bu konuda küçük adımlar atın. En azından haftanın belli saatlerinde bu plana uymanız bile başlangıç olacaktır.

HAMİLELİKTE KAÇ KİLO ALINMALI?
Bu yıl hamile kalmayı planlıyorum. Ancak biraz kilo fazlam var. Bu sorun olur mu? H.L./Mardin
Amerikan Kadın Doğum ve Jinekoloji Derneği; hamilelik döneminde kaç kilo alınması gerektiğini açıkladı. Burada kriter; hamileliğe başlarken hangi kilo aralığında olduğunuz. Kilonuzun, boyunuzun karesine oranı yani vücut kitle endeksiniz eğer:
18'in altındaysa (zayıf) 12-18 kilo
18-24.9 arasında ise (normal) 11-15 kilo
25-29.9 arasında ise (kilolu) 6-11 kilo
30-39.9 arasında ise (obez) 5-9 kilo alabilirsiniz. Bu değerlerin üstüne çıktğınızda hamilelik diyabeti ve bebeğinizin kilolu doğma riski artıyor.

GÖZ SAĞLIĞINA UYGUN OYUNCAKLAR
Oğlum oyuncaklarını gözüne ve ağzına götürüyor. Ona hediye alırken neye dikkat etmeliyim? R.F./Van
Amerika'da oyuncaklara bağlı yılda 250 bin yaralanma olduğu ve bunların çoğunun baş ile yüz zedelenmeleri olduğu belirtiliyor. Amerikan Oftalmoloji Akademisi, çocuklarınıza oyuncak seçerken dikkat etmeniz gereken noktaları belirledi:
Çıkıntılı parçaları olan oyuncaklardan kaçının.
Oyuncakların arkasındaki yaş aralığını kontrol edin.
Göz sağlığına zarar verebilecek oyuncaklara, bir aile büyüğünün gözetiminde izin verin.
Sportif oyunlarda polikarbon lensli koruyucu gözlük takın.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA