Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAĞLIK VE GÜZELLİĞİNİZ İÇİN GÜZELLİĞİNİZ İÇİN BENCE DR. ECE HATTAT

Fazla kilo böbrek taşı riskini artırır

Geçtiğimiz senelerde böbrek taşı düşürdüm ve bu süreç içinde büyük ağrılar çektim. Bir daha taş düşürmemek için neler yapabilirim? H.F./Adana
Ailede veya sağlık geçmişinde böbrek taşı öyküsü bulunması, 40 yaşını geçmek, aşırı protein-tuz yüklü bir beslenme uygulamak, kronik ishal veya bağırsak hastalığı geçirmek; böbrek taşı riskini artırır. İdrar yolu enfeksiyonları da önemli bir risktir.

GÜNDE 8 BARDAK SU
Yeterli sıvı almayanlarda, özellikle sıcak havalarda idrarın yoğunlaşması; enfeksiyonlar ve taşlara zemin hazırlar. Aşırı kilo ve bel çevresi kalınlığı da taş için risk yaratır. Amerika'da yapılan yeni bir çalışmada; kilo fazlalığının, özellikle kadınlarda böbrek taşının oluşma ihtimalini artırdığı ortaya çıktı. Dolayısıyla mutlaka sağlıklı bir kilo aralığına inin ve günde ortalama 8-10 bardak su tüketin. Sıcaklarda bu rakamı artırın. Protein diyetlerinden uzak durun.

HAMİLELİK VE BİTKİ ÇAYLARI
2.5 aylık hamileyim, gaz ve kabızlık sorunu yaşıyorum. Hangi bitki çaylarından içebilirim? N.L./Muğla
Hamileliğin ilk üç aylık döneminde organlar geliştiğinden, hekiminize danışmadan hiçbir ilaç, bitkisel ürün, bitkisel çay, hatta vitaminminerali kullanmamalısınız. Kabızlık, hazımsızlık, reflü, uykusuzluk gibi sorunlarda kendi kendinize çözüm üretmeyin. Melek otu, ginseng, sinameke, kedi pençesi otu, kekik yağı ve aloe vera gibi bitkilerden uzak durun. Zencefil, ıhlamur, papatya, rezene çaylarını; doktorunuzun izniyle, günde bir fincan tüketebilirsiniz. Siyah çay zararlı olmamakla birlikte kafein içerdiğinden günde bir-iki bardağı geçmeyin.

AİLEDE ŞEKER VARSA DİKKAT!
Hem annem, hem de babam şeker hastası. Benim de şeker hastası olma riskim yüksek mi? A.Ü./Ankara
Genetik mirasınızda şeker hastalığının olması, sizin için önemli bir risktir. Bu durumda sağlıklı beslenmeli, düzenli egzersiz yapmalı ve normal kilo aralığına inmelisiniz. Bunun yanında açlık-tokluk kan şekeri, hemoglobin A1C gibi testlerinizi yaptırın. Almanya Diyabet Araştırma Merkezi, normal kan şekeri olduğunu düşünen 5 bin 400 kişiyi test etti ve bu kişilerin yarısında ön diyabet çıktı. Ön diyabet, şeker hastalığına dönüşebildiğinden son derece ciddi bir sağlık sorunu. Şikayetiniz olmasa bile kontrollerinizi aksatmayın.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA