YAZARA MAİL GÖNDER Bayat ekmekleri değerlendirelim

YAZARLAR / Günaydın Yazarları

Ekmeğin, kültürümüzde önemi ve anlamı çok büyük. Fırından yeni çıkmış, mis kokulu, çıtır çıtır bir ekmeği eve dönerken tırtıklamaktan daha keyifli ne olabilir? Hangimiz sevmeyiz? Peki, çabucak bayatlayan ekmekleri nasıl değerlendirmek lazım ki atmayalım..
Ben çoğunlukla ekmekleri en taze hallerindeyken yiyemeyeceğim miktarını bir buzdolabı poşetine koyup buzluğa atıyorum. İhityacım olduğu zaman, şayet acelem var ise mikrodalga fırında iki dakika içinde çözdürüyorum. Zamanım var ise de, biraz bekliyorum; kısa zamanda tekrardan taze ekmeklerim oluyor.
Peki, önüne geçemedik ve ekmeklerimiz bayatladı. O halde neler yapabiliriz? Bugün bu soru üzerine çalıştım ve türlü alternatifler geldi aklıma. Hepimiz yumurtalı ekmek ya da bayat ekmeği sucuk ve kaşar peynir ile fırınlamayı biliyoruzdur öyle değil mi? Benimkiler biraz daha enteresan…

Sukari (Bir tür Rus gevreği)
Çayın yanında enfes olan bu gevrekleri hazırlamak çok basit. Farklı şekillerde hazırlamak elbette mümkün.
5-6 dilim bayat ekmek
1 çay bardağı toz şeker
1 çay bardağı süt

YAPILIŞI: Süt ve toz şekeri karıştırın. Ekmekleri bu karışıma arkalı önlü batırın. Yağlı kağıt serdiğiniz bir tepside iyice kızarana kadar fırınlayın.

PÜF NOKTASI
Bayatlamış ekmeklerin üzerine su serpin ve folyo kağıda sarıp 5-10 dakika fırınlayın; tazecik olacaklar.

Bayat ekmekten ekmek mayası
İlginç gelebilir, lakin çok mantıklı değil mi? Bayat ekmekleri un haline getirip un ve su karışımına ekleyip sıcak bir yerde beklettiğimizde bize tekrar ekmek yapabilmek için maya oluyor. Hamurumuz şişiyor ve yeni ekmek hamurumuz ile; kızarmış pofidik pofidik pişiler yapabileceğimiz gibi, şekil vererek tekrardan ekmek pişirebiliriz.

Bayat ekmek pizzası (8 dilim pizza)
Hamuru için:
Bayatlamış yarım ekmek
1 su bardağı süt
Üst malzeme için:
1 su bardağı sarımsaklı domates sos ya da domates püresi
1 kase rendelenmiş mozarella
1 kase konserve mısır
10 dilim sucuk
1 adet kırmızı kapya biber
1 adet yeşil köy biberi

YAPILIŞI: Bayat ekmekleri, süt ile ıslatıp yoğurun ve hamur elde edin. Fırın tepsisini yağlayın, hamuru eliniz ile yerleştirin. Üzerine sos sürün. Üzerini, rendelenmiş mozarella peyniri ve minik minik doğradığınız malzemeler ile süsleyin. Önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında pişirin.

Not: Mozarella peynirini veya kaşar peynirini asla malzemelerin üzerine koymayın. Peynirin hemen sosun üzerinde erimesi, gerçek pizza görüntüsü ve lezzetinin bir numaralı kaidesi.

PÜF NOKTASI
Hamurla uğraşmak tezgahı kirletir. İşiniz bitince tezgahınızı kolayca temizlemek için bir miktar tuz serpip nemli bezle silin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.