Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

19.90 TL’ye 4 kişilik MÜKELLEF SOFRA

Ekonomik bütçeler ile nefis sofralar hazırlamayı hangimiz istemeyiz? Bugün sizler için, 19.90 liraya dört kişilik havalı bir akşam mönüsü hazırladım..
Mönümüzde davet sofralarım da sıklıkla yaptığım, Türk damak tadına uygunluğu ile bilinen patlıcan beğendinin çorbası var. Ardından hardal soslu karışık yeşillikli bir salata... Ana yemek olarak, kimsenin hayır diyemeyeceği domates soslu bulgurlu yaprak sarması, tatlı olarak ise kışın habercisi hurmaların en sevimlisi cennet hurmasından fırında labne kremalı cennet hurması...
Market ve pazar fiyatları değişiklik gösteriyor olsa da, temelde uygun fiyatlı mönülerin hazırlanmasının en mühim kaidelerinden biri, kullanılacak gıda maddelerinin mevsiminde olup olmamasına dikkat etmekten geçiyor.
Beğendi Çorbası olur mu demeyin, deneyin. Hünkarbeğendiyi çok seven damaklarınız, eminim bu çorbaya da bayılacaktır.

Malzemelerin ortalama maliyeti
İki adet bostan patlıcan 1.5 TL civarında. Közlenmiş patlıcan konservesi almak isterseniz de 2.90 ile 6 TL arasında değişiyor. Çorba için kullacağınız süt ve tereyağı miktarını hesaplayacak olursak, beğendi çorbasını maksimum 3.90 TL'ye maledebileceğinizi söyleyebiliriz.
Bir demet nane 1 TL, bir demet reyhan 1 TL, bir demet roka 1 TL, bir adet nar 0.50 kuruş olduğuna göre; sos için kullanacağınız hardal miktarını da hesapladığımızda salata 5 TL'ye mal oluyor.
Asma yaprağının kilosu 5 TL civarında. Üzerine dökeceğimiz domates sosun domateslerini 1-2 TL'ye alabileceğinize göre, bulgurlu yaprak sarmasının size maliyeti en fazla 6 TL olacaktır.
Cennet hurmaları, bugünlerde ortalama 2.5 ile 3 TL arasında seyrediyor. 100 gr. orta halli bir labne peyniri de 2 TL civarında olduğuna göre bu tatlı size 5 TL'ye mal olacaktır.

Hardal soslu yeşil salata
1 demet taze nane
1 demet roka
1 demet reyhan
6 adet çeri domates
5-6 dilim kaşar peyniri
1 avuç nar
1 kase dolusu haşlanmış buğday
Sosu için:
1 / 2 çay bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı hardal
1 limonun suyu
1 yemek kaşığı pekmez

Yapılışı: Salata malzemelerini minik minik doğrayarak kasemize yerleştiriyoruz. Sos malzemesini ayrı bir kasede çırpıp salatanın üzerine döküyoruz.
Not: Mutfağınızda halihazırda ceviz var ise, ilave etmenizi tavsiye ederim. Nefis oluyor.

PÜF NOKTASI
Salata malzemelerini elinizle koparırsanız, vitaminlerini öldürmezsiniz. Çünkü bıçak darbesi oksitlenme yapıyor.

Beğendi çorbası
1 adet konserve közlenmiş patlıcan veya 2 adet közlenmiş bostan patlıcan
1 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı tereyağı
1 su bardağı süt
2 su bardağı et suyu
1 tatlı kaşığı Hindistan cevizi rendesi
Tuz, karabiber

Yapılışı: Tereyağı eritilir, un kavrulur, közlenmiş patlıcanlar eklenip kavrulmaya devam edilir. Ardından yavaş yavaş süt eklenir ve yedirilir. Beğendi et suyu ile açılır, baharatlar eklenir, kıvamına göre kaynar su eklenip servis edilebilir.
Fırında cennet hurması

4 adet cennet hurması
4 yemek kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
ÜZERİ İÇİN:
100 gr. labne
100 gr. yoğurt
2 yemek kaşığı pudra şekeri
SÜSLEMEK İÇİN:
2 adet kuru incir

Yapılışı: Cennet hurmalarını kabukları ile birlikte ikiye kesip yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine diziyoruz. Üzerlerine eritilmiş tereyağı sürüyoruz ve her birine bir yemek kaşığı toz şeker serpiyoruz. 175 derecelik fırında kızarana kadar pişiriyoruz. Labne, yoğurt ve pudra şekerini çırpıp cennet hurmalarının üzerine bir kaşık veya sıkma torbasıyla ilave ediyoruz. Kuru incir ile süslüyoruz.

Bulgurlu sarma
40 adet taze asma yaprağı
1 adet kuru soğan
1 su bardağı pilavlık bulgur
1 tutam maydanoz
1 tutam taze nane
1 tatlı kaşığı biber salçası
4 yemek kaşığı zeytinyağı
Toz şeker, tuz, karabiber
3 adet Çanakkale domatesi
5 diş sarımsak
1 tatlı taşığı domates salçası
2 yemek kaşığı zeytinyağı

YAPILIŞI: Soğanı minik minik doğrayıp zeytinyağında kavurun. Ardından bulguru ve salçayı ekleyip kavurmaya devam edin. Bir su bardağı sıcak su, toz şeker, tuz ve karabiber ekleyin. Suyunu çekince ince doğranmış maydanoz ve taze naneyi ekleyin. Asma yapraklarını sıcak suda beş dakika bekletin. Ardından soğuk su ile iki-üç su yıkayın. Yaprakların içine harçtan koyun ve sarın.
SOS İÇİN: Domatesleri ve sarımsağı rendeleyin. Zeytinyağında salça ile birlikte kavurun. Yaprak sarmaları tencereye almadan önce, alta maydanoz ve nane saplarını dizin. Üzerine gelişigüzel sarmaları atın ve en üste domates sosu dökün.
En üstü ise asma yaprakları ile örtün ve açılmasını önlemek amacı ile büyük bir tabak ile kapatın. Ocakta en kısık ateşte, öncelikle hiç su ilave etmeden pişirmeye başlayın. Kaynadıktan sonra yarım çay bardağı kadar kaynar su ekleyin.
Not: Kaynar suyu sonradan eklememizin bir sebebi var. Böylelikle sarmaların içine su girmesini ve şişmesini engellemiş oluruz ve formları bozulmamış olur.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA