YAZARA MAİL GÖNDER Kış aylarının vazgeçilmezi Ayva

YAZARLAR / Günaydın Yazarları

Türkiye'nin üretimde dünya birincisi olduğu ayva, kış aylarının gözdesi... Sert dokulu, ufak çekirdekli, mayhoş ve sarışın meyve ayvanın, çoğunlukla tatlısını ve reçelini yapıyoruz. Bugün sizlerle sürprizli ayva lezzetleri paylaşacağım...

'Ayvayı yedik!' demeyin işte ayvanın pek bilinmeyen mucizeleri
Ayva çekirdeği ,anti-oksidan özelliğiyle bilinir. Ayva yemek, cildinize iyi gelir.
100 gram ayva, sadece 56 kaloridir.
C vitamini deposudur. Kış aylarında hasta olmamak ve enerji toplamak için bol bol ayva tüketmeliyiz.
Ayva yaprakları, çay gibi demlenip içildiğinde sakinleştirici etkiye sahiptir. Ayrıca uykusuzluk sorununa da iyi gelir.
Ayva çiçeklerini kaynatıp içen annelerin sütü fazlalaşır.
Ayva yaprakları, çay gibi demlenip içildiğinde sakinleştirir, uykusuzluğa iyi gelir.

Ayvalı kereviz

3 adet kereviz
1 çay bardağı zeytinyağı
1 su bardağı portakal suyu
1 adet kuru soğan
2 diş sarımsak
1 adet ayva
2 adet havuç
Yarım limonun suyu
1 yemek kaşığı un
Tuz

Yapılışı: Kereviz kökleri ve ayvaları küp küp doğrayıp unlu ve limonlu suda ovalayıp bekletin. Havuçları küp küp doğrayın. Soğan ve sarımsağı rendeleyin. Bütün malzemeyi harmanlayıp tuzu ekleyin, kısık ateşte pişirin.

İncir püreli ayva

4 adet ayva
8 tatlı kaşığı toz şeker

İNCİR PÜRESİ İÇİN:
100 gram kuru incir
1 adet portakal kabuğu rendesi
100 gram dövülmüş ceviz içi
2 yemek kaşığı toz şeker
1 çay bardağı portakal suyu

Yapılışı: Ayvaları kabukları ile birlikte ortadan ikiye ayırın. Çekirdeklerini içinde bırakın. Her ayvanın ortasına bir tatlı kaşığı şeker serpiştirerek önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında yumuşayana kadar pişirin. İncir püresi için; kuru incirleri kaynar suda bekletip yumuşatın. İncirleri, portakal kabuğu rendesi, portakal suyu ve iki yemek kaşığı toz şeker ile birlikte rondoda çekin. Bir taşım kaynatın ve dövülmüş ceviz ilave edin. Fırınlanmış ayvaların üzerine dondurma ekleyerek servis edebilirsiniz.

Ayvalı kuzu güveç

300 gram kuşbaşı kuzu eti
2 adet küp küp doğranmış ayva
10 adet arpacık soğan
2 diş sarımsak
Tuz, karabiber
1 yemek kaşığı toz şeker
Yarım çay bardağı zeytinyağı

Yapılışı: Kuzu etlerini küçük bir tencereye koyup kapağını kapatın. Orta ateşte suyunu bırakıp çekene kadar bekleyin. Pişen kuzu etlerini ve diğer tüm malzemeyi harmanlayıp güvecin içine koyun ve ayvalar tamamen yumuşayana kadar pişirin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.