Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Minik yeşil matruşka

Türkiye'de üretimine son yıllarda başlanan, turpgiller ailesinin en sevimli üyesi, minik yeşil matruşka sebze Brüksel lahanasının tam mevsimindeyiz.
Ben de boş durmadım tabii; bu şirinlik abidesi sebzeyi mercek altına aldım.
Çoğunlukla et yemeklerinin yanında garnitür olarak sotelenen, ya da haşlanıp zeytinyağı ve limon ile salatası yapılan, bu kat kat yaprakları olan minik yeşil yumru sebzemiz, mutfakta çalışırken bana çok ilham verdi.

ÇITIRDAYAN SEBZELER
Çıtır çıtır sebzeler son zamanlarda favori atıştırmalıklarım. Balkabağından pancara, karalahanaya kadar birçok sebzeyi fırınlayarak çıtır çıtır cips halinde yanında lezzetli bir yoğurtlu dip sos ile tüketmek müthiş keyif veriyor bana. Brüksel lahanasını çıtırdatmayı denerken aklıma türlü fikirler geldi. Bilenler bilir karnıbaharları kızarttığımız sodalı bir tür karışım vardır. Biz Giritlililer ona lalanga deriz, formülü çok basittir sonuç ise muazzamdır.
Yumurta, un ve soda. Her neyse acaba dedim Brüksel lahanalarını böyle mi kızartsam... Sonra aklıma güzel bir pane harcı yapıp önce yumurtaya, sonra pane harcına bulayıp bol kızgın yağda Brüksel lahanalarına adeta patates kroket muamelesi mi yapsam gibi bir fikir geldi. En sonunda yok dedim, okuyucularımız sağlıklı beslenmeye daha çok ilgi gösteriyorlar. Hem çocuğuna sebze yedirmekte zorlanan birçok anne okuyor beni; o nedenle fırınlamaya karar verdim. Bence nefis oldu.

PEKİ SALÇALI YEMEĞİ OLUR MU?
Brüksel lahanasını buharda haşlayıp salatasını yapmayı, soğanla ve krema ile soteleyip enfes bir garnitür üretmeyi, ya da lezzetli şifa dolu çorbasını yapmayı biliyorum da neden zeytinyağlı yemeğini hiç yapıp yemiyorum diye düşündüm.
Yardımcım Fadime Hanım'ın sıklıkla yaptığı bu son derece lezzetli ve besleyici zeytinyağlı yemeği birebir onun reçetesiyle sizlerle paylaşmak istedim. Hem sıcak, hem soğuk tüketebilirsiniz.
Bir de büyük boyda bir Brüksel lahanası mücveri hazırladım. İsterseniz fırında üzerine kaşar eritip mini sebzeli pizza olarak minik dilimler halinde servis edebilirsiniz.
Neredeyse tüm günüm size ilginiz ve ihtyaçlarınız doğrultusunda daha farklı neler sunabilirim diye düşünerek geçiyor.
Sabah erkenden mutfağa giriyorum, oradan çıkıp çarşı-pazar dolaşıyorum, bir bakıyorum akşam olmuş... Bazen yemek yapmaktan yemek yemeyi unutuyorum ama ben tanımadığım evlere misafir olma fikrini, yani sizi çok seviyorum. Daima mutlu sofralarda buluşabilmemiz dileği ile...

ÖNEMLİ NOT: 'Yok İdilika, ben farklı tatlara açık değilim, Brüksel lahanasını haşlayıp soslayarak yiyeceğim' diye aklından geçirenler için, Brüksel lahanası kaynar suda haşlandığında besin değerinin yüzde 80'inini yitirecektir. Salata olarak tüketecekseniz, buharda pişirmeyi deneyin. Brüksel lahanası kalorisi çok düşük ama besin değeri son derece yüksek bir sebzedir.

Brüksel lahanası demişken...

100 gr. Brüksel lahanası 45 kaloridir.
Bağışıklık sistemini güçlendirdiği için oldukça kuvvetli bir anti bakteriyeldir.
C vitamini açısından müthiş bir sebzedir.
Ayrıca bakır, kalsiyum, demir, potasyum, fosfor gibi birçok faydalı mineralleri bünyesinde barındırdığı için besin değeri çok yüksektir.

Çıtır Brüksel lahanası

1 paket Brüksel lahanası
1 kase galeta unu
2 yemek kaşığı rendelenmiş parmesan
1 paket Brüksel lahanası
250 gr. arpacık soğan
1 adet havuç
1 adet patates
4 diş sarımsak
1 yemek kaşığı salça
Zeytinyağı
Tuz
Karabiber

YAPILIŞI: Brüksel lahanalarını buharda haşlıyoruz ve çok yumuşamadan alıyoruz. Rendelenmiş parmesan ve galeta ununu karıştırıyoruz. Brüksel lahanalarını henüz ıslakken bu karışıma buluyoruz ve yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine diziyoruz. Önceden ısıttığımız 175 derecelik fırında çıtır çıtır olana dek pişiriyoruz.

PÜF NOKTASI
İsterseniz kızgın yağın içine atıp kızartabilirsiniz.

SUNUM ÖNERİSİ
Yağlı kağıdı külah şekline getirip çıtır lahanaları içinde servis edebilirsiniz.

Brüksel lahanası yemeği

1 paket Brüksel lahanası
250 gr. arpacık soğan
1 adet havuç
1 adet patates
4 diş sarımsak
1 yemek kaşığı salça
Zeytinyağı
Tuz
Karabiber

YAPILIŞI: Lahanaların dış kabuklarını temizleyip sirkeli suda bekletiyoruz. Zeytinyağında arpacık soğanları ve sarımsakları soteliyoruz. Küp küp doğranmış patates ve havuçları ilave edip sotelemeye devam ediyoruz. Salçayı biraz su ile ezip yemeğe ilave ediyoruz ve Brüksel lahanalarını bütün olarak atıyoruz. Tuz, karabiber ve bir su bardağı kadar kaynar su ilavesi ile kısık ateşte pişiriyoruz.

Brüksel lahanası mücveri

2 adet patates
2 adet havuç
1 paket Brüksel lahanası
2 adet taze soğan
1 adet yumurta
2 yemek kaşığı un
1 su bardağı rendelenmiş beyaz peynir
Tuz
Karabiber

YAPILIŞI: Brüksel lahanalarını ve taze soğanı ince ince doğrayıp rendelenmiş havuç ve rendelenmiş patateslerle karıştırıyoruz. Diğer malzemeleri ilave edip mücver harcı elde ediyoruz. Bir tavada iki yemek kaşığı zeytinyağını kızdırıp büyükçe bir kepçe mücver harcından alıyoruz ve üzerine bastırarak tavaya yayılmasını sağlıyoruz.
Arkalı önlü çevirerek pişiriyoruz.

PÜF NOKTASI
Daha hafif bir mücver için; üzerine rendelenmiş kaşar peyniri ilave edip fırınlayabilirsiniz. Severseniz doğranmış maydanoz ve dereotu da çok yakışıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA