Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Besleyici çocuk yemekleri

Bugün İdilika'nın Mutfağı'nda, besleyici özelliği artırılmış çocuk yemeklerine yer verdim. Bebek ve çocukların, anne karnından itibaren sağlıklı beslenmesi, ilerideki yaşamlarının temelini oluşturuyor. Yemeklerin hazırlanış şekli, malzemelerin doğallığı ve besin değerini kaybetmeyecek şekilde pişirilmesi çok önemli.

ANNEMİN MAKARNASI BİR BAŞKA
Annem, makarna pişirirken hep suyunu çektirme yöntemini benimsemiştir. Ben de uzun yıllar makarnanın sadece bu usulle pişirilebileceğine inanarak mutfağa girdim. Birçok ülkede makarna yememe rağmen, annemin makarnasının lezzetini hiçbir yerde bulamadım. Bazen mantarlı, kremalı, bazen de domates soslu yapıyordu. Makarnaları pirinç kavurur gibi kavuruyor, üzerini geçecek kadar kaynar su ekleyip pişiriyordu. Sonra da pilav gibi demlendiriyordu. Böylece tüm besin değerlerinin makarnanın içinde kaldığına inanıyordu. Hangi çocuk makarna sevmez ki? Bir de böyle deneyin.

ÇOCUKLAR MANTIYI ÇOK SEVER
İnce bulgur ve sebzelerle besleyici köfteler hazırlamak mümkün. Çocuklar mantıyı çok sevdiği için mantı formunda sunabilirsiniz. İsterseniz içli köfte gibi açıp içini kıymalı, cevizli ya da ıspanaklı bir harçla doldurabilirsiniz.
Çocukların zaten çok sevdiği yemekleri daha besleyici hale getirmek hiç zor değil. Anneler, sizden çocuklarınız için hazırladığınız tarifleri ve deneyimlerinizi bekliyorum. Bana, idilikaninmutfagi@sabah.com. tr'den ulaşabilirsiniz.

Pancarlı köfte mantı
MALZEMELER:
1.5 su bardağı köftelik bulgur
1 yumurta
2 yemek kaşığı un
1 tatlı kaşığı kimyon
1 adet haşlanmış rendelenmiş pancar
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım su bardağı sıcak su

YAPILIŞI: Bulgur ve pancarı yoğurup 10 dakika bekliyoruz. Ardından diğer malzemeleri karıştırıyoruz. Avcumuzın içinde yuvarlayarak istediğimiz şekli veriyoruz. Ardından kaynamış suyun içine atıp haşlıyoruz. Üzerine sarımsaklı yoğurt döküyoruz. Bir teflon tavada tereyağını eritip üzerine kırmızı toz biber ekliyoruz. Biraz karıştırıp mantının üzerine döküyoruz.

PÜF NOKTASI
Mantı yaparken; ince bulgur yerine irmik, pancar yerine ıspanak ve pazı gibi sebzeler kullanabilirsiniz.

Annemin besleyici köfteli makarnası
Yarım paket makarna
3 adet domates
1 adet kırmızı kapya biber
1 adet yeşil köy biberi
2 diş sarımsak
Zeytinyağı
Taze kekik
Tuz
KÖFTE İÇİN:
500 gr. kıyma
100 gr. çekilmiş tam buğday ekmeği
1 adet rendelenmiş soğan
1 yumurta
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı tarçın
Tuz
ÜZERİ İÇİN:
Rendelenmiş mozzarella peyniri

KÖFTENİN YAPILIŞI: Köfte için, tüm malzemeyi yoğuruyoruz. Ardından şekil verip yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine diziyoruz. Önceden ısıttığımız 175 derecelik fırında kızarana kadar pişiriyoruz.

MAKARNANIN YAPILIŞI:
Bir pilav tenceresinin içine soğanı ve sarımsağı rendeliyoruz. Biberleri minik minik doğruyoruz. Hepsini zeytinyağında çeviriyoruz. Domatesleri rendeleyip içine ilave ediyoruz. Biraz pişince tuz ve kekik ekliyoruz. Makarnaları çiğ olarak içine ilave ediyoruz ve kavurmaya başlıyoruz. İki dakika kavurduktan sonra, üzerini iki parmak geçecek kadar kaynar su ilave edip kapağını kapatıyoruz ve altını kısıyoruz. Suyunu çekince üzerine köfteleri ilave edip doğranmış maydanoz ve rendelenmiş mozzarella peyniri ile servis ediyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA