Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

30 dakikada egzotik lezzetler

Hepinize merhaba, yeni haftaya başlarken İdilika'nın Mutfağı'nın her pazartesi hazırladığı çok aceleci sofrasından bugün egzotik kokular yükseliyor. Baharatlı bonfile dilimleri, soya soslu sebze sotenin içinde gizlenmiş zencefil ve sarımsağın kokusu ile ananaslı kaju fıstıklı çilavın hazırlığı yalnızca 30 dakikamı aldı... Yurt dışından misafir geldiyse ya da farklı bir kutlama olacaksa, misafirler 'Geliyoruz, bize sürpriz bir şeyler hazırla' dediyse, iç malzemelerin çoğunu kendi zevkinize göre değiştirerek çok acele bu sofrayı hazırlayabilirsiniz.

İDİLİKA'NIN MEŞHUR ÇİLAVI
Çilav, esasen üzerine et konmuş İran pirinci ile pişirilmiş pilava deniliyor olsa da, artık yasemin pirinci ile yaptığımız çoğu pilava çilav diyoruz.
Dünya üzerinde tam 700 çeşit pilav pişirme tekniği olduğunu biliyor muydunuz? Çilav; lapa, arborio pirincinden risotto ya da basmati pirincinden pilav gibi birçok farklı pirinç çeşidinin olmasının yanında haşlayarak, kavurarak, buharda ya da suya salma yöntemi kullanılarak yapılan birçok pilav pişirme tekniği de mevcut. Yasemin pirinci ile pişen bu pilavın içine sonradan eklediğim ananas ve kaju fıstığı, yerken ağızda çok esprili bir lezzet bırakıyor. Eğer siz de egzotik ve yeni lezzetlere ilgi duyuyorsanız, üzerine limon kabuğu rendeleyerek bu çilavı denemelisiniz.

ALELACELE HAZIRLIK
İşte benim uzmanlık alanım bu olsa gerek; 300'ü aşkın 'İdilika ile 30 dakika' isimli yemek programı yaptım ve hepsini gerçek zamanlı çekiyorduk. Yani kronometre başlıyordu ve ben de koştura koştura yemek yapıp anlatıyordum.
Haldır haldır yemek yapmaya o kadar alışmıştım ki; çiğ köfteden pizzaya, eni konu İtalyan sofrasına, kahvaltı sofralarına kadar herşeyi 30 dakikada hazırlamaya programlamıştım kendimi. Bir hedef belirleyerek ya da özel bir akşam için sevdiklerimiz için... Birine özel yemek hazırlamanın hazzı benim için bambaşka. Yaptıklarınızı yiyen, 'eline sağlık' diyen, o sofrayı birlikte paylaştığınız birileri yoksa, ne önemi kalıyor o kadar emeğin... Dünyanın en lezzetli sofrasını bile hazırlıyor olsanız, eğer bu güzelliği paylaşacak birileri yoksa, sofranızın tadı eksik kalacaktır. Bazı yemekler paylaşımlıktır, bazı yemekler sohbet ister. Bazı yemekler illa ki aile ister. Sıcaklık ister... Tepside yenen yalnız yemekler yok mudur; onlar da vardır ancak sofra denilen organizasyonun daima yalnızlığı sevmeyen bir ruhu vardır.
Bugünlük benden bu kadar. 30 dakikadan az sürede hazırlanan sürpriz reçeteleriniz var ise lütfen benimle paylaşın. Bana dilediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
Şimdiden hepinize iyi haftalar... Mutlu sofralarda buluşabilmemiz dileği ile. Sevgi ile kalın..

Baharatlı bonfile dilimleri
4 dilim dana bonfile
3 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı zerdeçal
1 çay kaşığı köri
2 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı ince doğranmış biberiye
1 çay kaşığı pul biber
Tuz
Karabiber

YAPILIŞI: Teflon tavayı ya da döküm ızgarayı kızdırıyoruz. Çok sıcakken bonfile dilimlerini atıp arkalı önlü mühürleyerek pişiriyoruz. Tereyağını bir tavada eritiyoruz. Baharatları ekleyip altını kapatıyoruz. Pişen bonfileleri bu sosa bulayarak sebze sote ile beraber servis ediyoruz.

Egzotik çilav
1 su bardağı yasemin pirinci
1 su bardağı ılık su
200 gr. mantar
1 dilim ananas
1 avuç tuzlu kaju fıstığı
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı sıvı yağ

YAPILIŞI: Öncelikle pirinçleri ılık suda bekletiyoruz. Nişastalarının iyice çıkmasını sağlıyoruz. Bir tavada tereyağını ve sıvı yağı eritiyoruz. Pirinçleri yıkayıp suyunu süzdürüp yağın içine alıp kavuruyoruz ve tuz ilave ediyoruz. Diğer yandan bir su bardağı suyu üzerine döküp kapağını kapatıyoruz ve kısık ateşte pişiriyoruz. Mantarları dilimleyip teflon tavada yüksek ateşte soteliyoruz. Kaju fıstıklarını, küp küp doğradığımız ananasları ve sotelediğimiz mantarları çilav piştikten sonra ilave edip hepsini karıştırarak servis ediyoruz.

PÜF NOKTASI
Pirinç pilavı ya da yasemin pirincinden pilav yaparken en dikkat ettiğim şey, nişastasını almak için önce suda bekletmek, sonra bol su ile yıkamak ve kağıt havlu arasında kurutmak tane tane olmasını sağlıyor.

Susamlı soya soylu sebze sote
500 gr. brokoli
2 kırmızı kapya biber
1 adet dolmalık sarı biber
200 gr. mantar
1 kahve fincanı soya sosu
2 yemek kaşığı susam
1 küçük parça zencefil
2 diş rendelenmiş sarımsak
Tuz

YAPILIŞI: Sebzeleri minik minik doğruyoruz ve yüksek ateşte ayrı ayrı teflon tavada soteliyoruz. Hepsini birleştiriyoruz. Vok tavaya zeytinyağını koyuyoruz. Rendelenmiş zencefil ve rendelenmiş sarımsağı soteliyoruz. Soya sosunu ilave edip bütün sebzeleri üzerine alıyoruz. Susamları döküp hepsini karıştırarak servis ediyoruz.

PÜF NOKTASI
Sebzelerin pişme süreleri birbirinden farklı olduğu için, ben prensip olarak her zaman ayrı ayrı ön pişirme işlemi yapıp sonra beraber sotelemeyi tercih ediyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA