Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Biberiyenin her hali

İdilika'nın Mutfağı'na bugün, çok eski çağlardan bu yana bilinen ve kullanılan bir bitki olan efsanevi biberiyeyi konuk ediyoruz. Mısır'daki firavun mezarlarından bile biberiye parçaları çıktığını biliyor muydunuz? Bu bilgi bana biberiyenin Eski Yunanlar'da ve Roma'da da bilinen ve değer verilen bir bitki olduğunu gösteriyor. Biberiye aynı zamanda aşk tanrıçası Afrodit'e adanmıştır. Daha sonra Avrupa'da gelinlerin düğünlerinde taşıdıkları çiçek buketinin içinde bağlılık simgesi olarak yer almıştır. Biberiye o kadar enteresandır ki; sakızsı, hafif acılı, son derece güçlü ve keskin bir kokusu vardır.
Salatalara ve salçalara çeşni katar, et, tavuk, balık yemeklerinin ağır kokularını hafifletir, sindirimlerini kolaylaştırır. Sirkeyle karışımından hoş bir salata sosu yapılır.
Kuzu, koyun, dana etiyle çok iyi uyuşur, domates sosunun lezzetini artırır. Sarımsaklı, zeytinyağlı, kekikli Akdeniz yemeklerinin vazgeçilmez klasik otlarından biridir.
Ben bugün size çok sevdiğim İtalyan ekmeği olan focaccia pişirdim, üzerine biberiyeler serpiştirdim. Biberiye ve etin uyumunu anlatabilmek için biberiyeli bir et ve çikolatanın içinde biberiyenin rahiyasını göstermek için çikolatalı biberiyeli fudge ve yine biberiyeli pratik bir çay yaptım. Bakalım beğenecek misiniz...
Bugünlük benden bu kadar. İstediğiniz zaman bana idilikaninmutfagi@sabah.com. tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...

AKLA ZARAR FAYDALARI
Biberiyenin çiçek ve yaprakları iştah açıcı, güçlendirici, hazmı kolaylaştırıcıdır. Bunun için taze sürgünler yaz boyunca toplanıp gölgelik, havadar bir yerde kurutulur. 1 litre (beş bardak) suda 5-10 gram kurutulmuş biberiye kaynatılıp günde üç kez içilirse kabızlık giderici, sindirim sistemini uyarıcı, safra artırıcı, idrar söktürücü etkileri ortaya çıkar.

Biberiyeyle demlenmiş su; saçları güçlendirir, canlandırır.
Biberiye, kaynatılır çay gibi içilebilir, hastalıklara karşı faydalıdır.
Ciğerlere, mideye kuvvet verir. Kalbi ferahlatır.
Vücutta tıkanan damarları açmaya yardımcı olur.
Mide ve bağırsak gazlarını yok eder.
Ayrıca bu faydalı bitki, nefes darlığına da çok iyi gelir.

ÇİKOLATA FUDGE

1.5 su bardağı toz şeker
1 paket toz krem şanti
75 gr. tereyağı
1 çay bardağı ılık süt
200 gr. bitter çikolata
1 adet çubuk vanilya
1 dal biberiye
1 yemek kaşığı acı pul biber

Yapılışı: Toz şeker, ılık süt, toz krem şanti ve tereyağını sos tenceresine alıyoruz. Tüm malzemeleri bir çırpma teli yardımıyla karıştırdıktan sonra ocağa alıp karıştırarak kısık ateşte pişiriyoruz. Ortadan ikiye kestikten sonra bir bıçak ucuyla kazıdığımız vanilya çekirdeklerini ekliyoruz. Kaynamaya başlayan karışımı bir-iki dakika sonra ocaktan alıp pürüzsüz bir kıvamda olması için tel süzgeçten geçiriyoruz. Küçük parçalar halinde kırdıktan sonra incecik kestiğimiz bitter çikolataları karışıma katıyoruz. Kendi sıcaklığıyla erimesi için sürekli karıştırıyoruz. Tabanını alüminyum folyo ya da streç filmle kapladığımız bir tepsiye karışımı döküyoruz.
Üzerini düzeltiyoruz. Biberiye ve pul biber serpiyoruz. Oda ısısında dinlendirdikten sonra buzdolabına kaldırıp kıvam alması için bekletiyoruz. Soğuyan ve blok haline gelen fudge karışımını bir kesme tahtasında kareler halinde dilimleyerek servis ediyoruz.

BİBERİYELİ FOCACCİA

1.5 su bardağı ılık su
1 paket yaş maya (42 gr.)
1 yemek kaşığı toz şeker
4 su bardağı un
2 tatlı kaşığı tuz
Zeytinyağı
1/4 su bardağı parmesan peyniri
Biberiye
Taze çekilmiş karabiber
1 adet kırmızı soğan
Yarım kase dilim zeytin

Yapılışı: Mayayı ve bir yemek kaşığı toz şekeri ılık suda eritiyoruz. Dört su bardağı unu ve iki tatlı kaşığı tuzu geniş bir kapta karıştırıyoruz. Ortasını havuz gibi açıp eriyen mayayı döküyoruz. Bir yandan azar azar zeytinyağı ekleyip yaklaşık 10 dakika yoğuruyoruz. Üzerini streçleyip oda sıcaklığında üç saat bekletiyoruz.
Üç saat sonunda iki-üç dakika daha yoğuruyoruz ve yağlı kağıt serili bir fırın tepsisine hamuru yayıyoruz. Parmak uçlarımız ile hamura bastırıyoruz. Hamurun üzerine zeytinyağını, parmesan peynirini, biberiyeyi ve karabiberi serpip kırmızı soğanları piyaz şekilde doğrayarak dilim zeytinlerle birlikte üzerine dizip önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında 20-25 dakika pişiriyoruz.

PÜF NOKTASI
Focaccia yaparken dikkat ettiğim nokta, piştikten sonra focaccciayı fırının kapağı kapalıyken soğutmak.

BİBERİYELİ ET

4 adet dana antrikot
1 dal biberiye
1 tatlı kaşığı kimyon tohumu
2 yemek kaşığı tereyağ
1 çay kaşığı kırmızı toz

Yapılışı: Öncelikle tavayı ısıtıyoruz ve antrikotları kızgın tavaya atıp arkalı önlü mühürlüyoruz. Sonra antrikotları alıyoruz. Yine aynı tavanın içerisine tereyağını ilave edip ezilmiş sarımsakları iki dakika çeviriyoruz. Kırmızı toz biberi ve kimyon tohumlarını atıp antrikotları içine yerleştiriyoruz. Biberiye dallarını etlerin üzerine dizip kapağını kapatıyoruz. İyice piştiğine emin olduğumuzda tuz ilave ediyoruz. Fırında patatesle servis ediyoruz.

ÇAY OLARAK TÜKETİMİ
Soğukalgınlığı baş gösterdiğinde sorgusuz sualsiz içtiğim bir çay tarifi veriyorum sizlere:
Sıcak suyun içinde bir dal biberiye, 1.5 tarçın, yarım limon dilimleri, üç karanfil, bir parça zencefili beş dakika bekletip içiyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA