Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Geleneksel bir tat kandil simidi

Herkese iyi pazarlar. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün tam da kandil geleneğimizin ruhunu yansıtan; kandil simidi tarifi veriyoruz sizlere. Kandil dini bir geleneğin yaşatılması olduğu kadar, ailemizi bir araya toplayan, dualar, tövbeler edip iç dünyamızı arındırdığımız, fakire fukaraya yardım ettiğimiz çok özel bir gün.

OSMANLI'DAN GÜNÜMÜZE
Bu güzel günlerin olmazsa olmaz geleneği kuşkusuz kandil simididir. Susamlı ya da çörekotlu hazırlanan, kuru pasta tadındaki bu simitlerin esasen hiçbir kutsallığı yoktur. Sadece gelenektir. Kandillerde kandil simidinin dağıtılıyor olmasındaki amaç; etrafımızdaki yakın, komşu, aç ve açıkta kalanlara ikram yapmaktır. Bu sebeptendir ki, her köşe başında insanlara dağıtmak için kandil simitleri bulunur. Aldığımız kandil simitlerini yalnızca kendimiz yememeliyiz; arkadaşlarımıza, komşularımıza, akrabalarımıza ikram edip paylaşmalıyız. Kandil simidi nereden çıkmış, nasıl böyle bir gelenek oluşmuş diye araştırdığımda öğrendim ki 14'üncü yüzyılda Osmanlı gelenekleri içerisinde yer alan simitten yararlanılarak değişik tad ve görünümde kendine özgü kandil simitleri oluşmuş. Simit, Türk kültüründe çok önemli bir yer tutuyor. Özellikle, toplumsal ilişkilerimizi meydana getiren ortak duygularımızın ve paylaşımlarımızın beslendiği bir olgu olduğunu da söyleyebiliriz. Evliya Çelebi, 17'nci yüzyıl Osmanlı dünyası için verdiği önemli ve detaylı bilgilerde simide yer vermiştir. Tüm okuyucularımızın kandilini kutluyorum. Bana idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...

EVDE NASIL YAPILIR?

200 gr. tereyağı
2 adet yumurta
Yarım çay bardağı zeytinyağı
2 yemek kaşığı sirke
2 yemek kaşığı toz şeker
2 çay kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
4 su bardağı un
Susam ve çörek otu

YAPILIŞI: Öncelikle oda sıcaklığındaki yumurtaların aklarını ve sarılarını ayırıyoruz. Bir kabın içine dört su bardağı un ekleyip ortasına çukur açıyoruz. Açtığımız çukurun içine tereyağını, yumurta sarılarını ve geri kalan tüm malzemeyi ekleyerek ele yapışmayan bir kıvama gelinceye kadar yoğuruyoruz. Yoğurduğumuz hamuru mutfak tezgahına alıp bezeler kopartıyoruz. Koparttığımız hamurları tezgah üzerinde yuvarlayarak parmak genişliğinde rulolar oluşturarak daire şekli verip uçlarını birleştiriyoruz. Simitleri yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine diziyoruz, üzerlerine yumurta akı sürüyoruz. Son olarak ister susam, ister çörek otu serpip önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında pişiriyoruz.

PÜF NOKTASI
Kandil simidi ve diğer tüm hamur işlerinde dikkat ettiğim yegane şeylerden birisi, tereyağının ve yumurtaların oda sıcaklığında olmasıdır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA