Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Boşnak usulü iftar

Herkese merhabalar. İdilika'nın Mutfağı'nın iftar sofrasında bugün Boşnak kültürüne ait meşhur bir lezzet var; Ramazan'da 30 iftara 30 börek geleneğinin başrol oyuncusu Boşnak böreği. Boşnak böreğinin yapımı biraz uğraştırıcı olsa da, tadına doyum olmaz. Şimdiden hepinize afiyet olsun. Bereketli sofralarda buluşabilmek dileği ile...

BOŞNAK BÖREĞİ

Hamur için:
1.5 su bardağı ılık su
1/2 tatlı kaşığı tuz
4 su bardağı un

Yufkaları açmak için:
125 gram tereyağı
1 çay bardağı ayçiçek yağı
1 yemek kaşığı yoğurt

İç harcı için:
500 gr. ıspanak
2 yemek kaşığı süt kaymağı
1 adet kuru soğan
2 adet yumurta
1 çay kaşığı tuz

Üzeri için:
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı yoğurt



Yapılışı: Derin bir karıştırma kabındaki ılık suya azar azar un ve tuz ekleyip pürüzsüz bir hamur olana kadar yoğuruyoruz. Elde ettiğimiz yumuşak kıvamlı hamurun üzerine nemli bir bez kapatıp 30 dakika oda ısısında dinlendiriyoruz. Dinlenen hamuru, dört eşit bezeye bölüp tezgah üzerinde yuvarladıktan sonra 30 dakika daha oda ısısında dinlendiriyoruz. Yufkaları açmak için; tereyağını kısık ateşte eritiyoruz. Ilındığında ayçiçek yağı ve yoğurt ile karıştırıyoruz.

İç harcı için; Ayıkladıktan sonra yıkayıp kuruladığımız ıspanak yapraklarını incecik doğruyoruz. Yumurta, rendelenmiş kuru soğan, süt kaymağı ve tuz ilavesiyle karıştırarak yoğuruyoruz. Mutfak masasının üzerini pamuklu ve temiz bir mutfak örtüsüyle kaplıyoruz. Dinlendirdiğimiz hamur bezelerinden birini alıp merdane yardımıyla açmaya başlıyoruz. Arada sırada hafifçe unluyoruz. Hamurların üzerini katı-sıvı yağ karışımıyla yağlıyoruz. Karşılıklı kenarlarından elimizle çekip olabildiğince ince bir hal alana kadar yufkayı büyütüyoruz. Kenar kısımlarına hazırladığınız ıspanaklı iç harçtan yayıyoruz.Yufkanın kenar kısımlarını üzerine kapatıp ortaya doğru rulo şeklinde sarıyoruz. Rulo börekleri iki taraftan birbirine bitiştiriyoruz. Bunu tüm bezelere uyguluyoruz. Yağlanmış fırın tepsisinin orta kısmından başlayarak hazırladığımız tüm ruloları spiral şekilde sarıyoruz. Üzerine çırpılmış yumurta ve yoğurt sürdüğümüz böreği, önceden ısıtılmış 200 derece fırında üst ve alt kısmı kızarana kadar pişiriyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA