Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Bayram sofrası baklavasız olmaz

Bugün İdilika'nın Mutfağı'nda mübarek Ramazan ayının son gününe uygun pratik bir tatlı tarifi vereceğim. Bayramda baklava yapmak sanıldığı kadar zor bir şey değil aslında. Cevizliden fıstıklıya, tahinliden hurmalıya kadar, hazır yufkadan envai çeşit baklava hazırlayabilirsiniz.
Elimde hamur açmadan, hazır yufkayla öyle bir baklava yapıyorum ki, baklavaların en bombası! İşte 'Baklavasız bayram sofrası olmaz' diyenler için tariflerim...

HAZIR YUFKADAN BAKLAVA
45 adet baklava yufkası
1 su bardağı sıvı yağ
250 gr. tereyağı
400 gr. dövülmüş ceviz içi
Süslemek için toz Antep fıstığı

Şerbeti için:
5 su bardağı toz şeker
4 su bardağı su
1 tatlı kaşığı limon suyu

Yapılışı: Tereyağ eritilip sıvı yağ ile karıştırılır. Şerbet için şeker ve su kaynatılır. Kaynadıktan sonra 15 dakika bekletilip limon suyu ilave edilir. Baklava yufkaları tepsiye teker teker serilir. Her üç katta bir yağlanır. 15'inci ve 30'uncu katta bolca ceviz dökülür. Hepsi bittiğinde kare kare dilimlenir. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında kızarana kadar pişirilir. Baklavanın ilk sıcaklığı geçince ılık şerbet yavaş yavaş dökülür.

PÜF NOKTASI
Şerbet sıcak olursa baklava hamurlaşır



BAKLAVA DEMİŞKEN...
İlk olarak, iki hamur arasına kuru meyveler serpiştirilip fırında pişirilerek yapılan baklavanın tarihi Asurlar'a kadar dayanıyor.

USTALAR KIZMASIN
Osmanlı döneminde baklava o kadar çok sevilmiş ki, sarayda baklava alayı oluşturulmuş.
Türkiye'de baklava denince akla Gaziantepliler geliyor. Ben buradan tüm Gaziantepli baklava ustalarımıza sesleniyorum; başka bir yazımda sizin orijinal baklavanızı anlatacağım söz veriyorum. Bugünlük bana kızmak yok... Burada anlattığım tabii ki gerçek baklava değil. Baklava tadına yakın, evde mutfaklarımızda en basit formüllerle yapabileceğimiz, baklavanın en güzel benzeri...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA