Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Pirinç ile yapılan üç değişik pilav

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün; buğdaygiller familyasından olan ve bataklık yerlerde yetişen, oldukça besleyici bir gıda olan pirinç var. Yemek olarak tükettiğimiz pirinçten; pirinç unu, pirinç kepeği, pirinç hamuru ve yağı yapılsa da, cilt maskesi olarak kullanılan, cildi tazeleyen pirinç türleri bile var. Yani anlayacağınız, pirincin on parmağında on marifet var...
Pirinç; nişasta açısından zengin, içerdiği kalori miktarıyla enerji veren bir besindir. B1, B2, C ve E vitaminlerini barındıran pirinç; ayrıca, sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir ve çinko gibi sağlık üzerinde ciddi anlamda etkili olan mineralleri içerir. Pirinç, kabuklarından ayrıldığı takdirde besin değerini yitirir. Bu nedenle, daha yararlı olması için kepekli pirinç tercih edilmelidir. Sulu yerlerde ve bataklıklarda yetişen pirincin dağlarda yetişen türleri de vardır.
Ülkemizde yetiştirilen pirinç çeşitleri; kılçıksız çeltik, sarı çeltik, ak çeltik, mısbak, amberbu, karakılçık, kırmızı çeltik, kasım beyazı ve Japon pirincidir. Pirinç; başta pilav olmak üzere, birçok yemeğin yapımında kullanılır. Milattan önceki devirlerde de bilinen bu bitkinin, günümüze ulaşan en eski türü, kalamin pirincidir.

PİRİNÇ DEYİP GEÇME, TANI!
Neredeyse dünyadaki tüm insanların temel gıda maddelerinden biri olan pirincin faydaları oldukça fazladır. Yüksek tansiyonu düşürür, kan şekerini sabit tutar. Pirinç tüketimi, kanda sabit bir şeker düzeyinin olmasını sağlar ve muhteşem bir enerji kaynağıdır. Verdiği enerji sayesinde, şeker hastalarının kilo almalarını ve böbrek taşı oluşmasını önler. Günde iki kez pirinç kepeği yiyen kişilerin böbrek taşı oluşumunun daha az olduğu kanıtlanmıştır. Pirinç, içerdiği birçok vitamin ve mineral sayesinde kansere yakalanma riskini azaltır.
Kilo vermek için pirinç diyetleri yapılmaktadır. Neredeyse ömür boyu süren ilaç tedavileriyle iyileştirilemeyen sedef hastalarının, deri bölgelerini temizlediği görülmüştür. Alerjik rahatsızlığı olanlar için en iyi seçenek pirinçtir. Bunun nedeni ise, nişastalı bir besin kaynağı olmasıdır.

RİSOTTO İLE PİLAVIN FARKI NEDİR?
Risotto; sanılanın ya da bilinenin aksine lapa değil, kremamsı olur. Risotto yapımında kullanılan sert yapılı özel pirinç türleriyle zaten lapa yapmanın imkanı yoktur.
Ben bugün size, bizim halis mulis domatesli pilavımızı, İtalyanların risottosunu ve İranlıların çilavına kendi yorumlarımı katarak anlattım.
Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile..

DOMATESLİ PİLAV

Malzemeler:
2 su bardağı rendelenmiş domates
2 su bardağı pirinç
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Tavuk suyu
Tuz
Toz şeker

Yapılışı: Pirinçlerin üzerine kaynar su ve tuz döküp nişastalarını salmalarını bekliyoruz. Pilav tenceresinde zeytinyağı ve tereyağını eritiyoruz, rendelenmiş domatesleri ekleyip suyunu çekene kadar iyice pişiriyoruz. Bu aşamada biraz tuz ve şeker atıyoruz. Domatesler iyice suyunu çekince, pirinçleri süzüyoruz ve domatesin içine ilave edip beraber kavuruyoruz. Kavrulan domatesli pirinçlerin üzerini iki parmak geçecek kadar tavuk suyu ilave ediyoruz. Suyunu çekince demlenmeye bırakıyoruz.

ÜÇ PEYNİRLİ RİSOTTO

Malzemeler:
1.5 çorba kaşığı tereyağı
2 su bardağı risotto arbario pirinci
1 su bardağı balsamik sirke
1 su bardağı krema
3 su bardağı sıcak su
50 gram gorgonzola peyniri
50 gram parmesan peyniri
20 gram rokfor peyniri

Yapılışı: Tereyağını tavada eritiyoruz. Pirinci ilave edip üç-dört dakika kavurduktan sonra balsamik sirkeyi ekliyoruz. Bu şekilde beş dakika kadar pişiriyoruz. Ardından suyunu ilave edip pirinçler suyunu çekinceye dek pişmeye bırakıyoruz. Suyu çeken risottoya krema ekliyoruz. Ateşten almaya yakın peynirleri ilave edip karıştırıyoruz.

LİMONLU ÇİLAV

Malzemeler:
2 su bardağı jasmin pirinci
1 adet limon kabuğu rendesi
1 çay kaşığı safran
3 yemek kaşığı zeytinyağı
4 su bardağı soğuk su
1 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı: Tencereye zeytinyağını koyuyoruz. Bir adet rendelenmiş limon kabuğunu ilave edip bir-iki dakika karıştırıyoruz. Dört bardak soğuk suyu tencereye döküyoruz. Bir tatlı kaşığı tuz atıyoruz. Safranı bu aşamada ekleyebiliriz. Jasmin pirincini bol su ile yıkayıp süzüyoruz. Tencerede kaynamakta olan suyun üzerine pirinci ekliyoruz ve kapağını kapatıyoruz. Kısık ateşte pişirip servis ediyoruz.

PÜF NOKTASI
Servis yaparken üzerine limon dilimleri ve Hindistan cevizi rendesi ilave edebilirsiniz. Ayrıca bir pilav türü olan çilav yapmak için pirincinizin jasmin (yasemin) pirinci olmasına özellikle dikkat edin. Pişmeden önce pirincinizi yıkarken ve pişirirken suyun soğuk olmasına özen gösterin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA