Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Alaçatı’nın minik Suşileri

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, Alaçatı'nın en popüler mekanlarından biri olan Miniq'e konuk oluyoruz. Miniq, aslında bir sushi bar. Suşi yapan mekanların genellikle soğuk bir ambiansı vardır, ancak Miniq öyle değil. Alaçatının tüm şirinliğini bünyesinde barındrıyor ve suşileri gerçekten nefis. Tesadüfen yolum düştü, Alaçatı Miniq'in suşi mutfağına. Hayatımda hiç suşi yapmadığım için, öğrenmek istedim; minik bir kurs almak için sahibi Murat Alpiskender ile tanıştım. Murat Bey, tam bir suşi sevdalısı. 2005 yılında Uzakdoğu seyahati sırasında suşi ilgisini çekiyor ve İzmirlileri suşi ile ilk tanıştıran kişi oluyor. Şimdi ise Alaçatı'nın tek suşicisi Miniq'i açmış.

Vejetaryenler dikkat
Murat Bey, 'Suşi yapmak çok büyük incelik istiyor, suşi pirincinin haşlanması ve sosu çok önemli' diyor. Balıkları günlük alıyorlar ve buradaki hiçbir ürün kesinlikle buzluğa girmiyor. Lübnan'dan gelen Ali Usta ise hiç durmadan suşi yapıyor. Meğer ne çok suşi seven varmış. Benim mutfağa girdiğim gün, ana baba günüydü resmen. Suşi yapmayı öğrenir öğrenmez Ali Usta'ya yardım etmeye başladım. Vejetaryenlar için alternatif oluşturabilecek, avokado, salatalık, avuç ve krem peynirli, özellikle bayanların tercih ettiği veggie suşiyi çok sattık mesela. Miniq'in suşi barında inanılmaz eğlendim, hem 90'lar Türkçe pop çalıyordu. Suşi denilince, Türkiye'de hemen akla gelen şey çiğ balık. Pek çok suşi türü var. En bilineni roll suşiler. Daha sonra temaki ve nigirizushi'ler geliyor. Sarılabilir bir bambu hasıra nori yosunu seriliyor, içine suşi pilavı konuluyor ve üzerine de malzemeler yerleştiriliyor. Daha sonra bambu hasır sarılarak suşi de sarılmış oluyor. Bugünlük benden bu kadar bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun...

Suşi yapmanın incelikleri var
Suşi terimi, tatlı pirinç-şarap sirkesi ile tatlandırılmış pirinç tabağını ifade ediyor. Temel madde pirinç olmasına rağmen, bu yemek garnitürler, dolgular, baharatlar ve soslar ile çeşitlendirilebiliyor. 'Çiğ balık yemem' diyenler için, Karidesin sushi pirincinin içine girdikten sonra, özel bir sos ve salatalık ile rulo yapılan ebiten maki çeşidi, ideal bir alternatif oluşturuyor.

SUŞİ PİRİNCİ NASIL HAZIRLANIR?
YAPILIŞI: İki bardak pirinci soğuk su ile nişastası iyice gidene kadar elimizle ezerek yıkayıp süzüyoruz. Suyu üzerine döküp 30 dakika bekletiyoruz. Döküm tencerede pirinç ve suyu kaynatıyoruz. Üzerini kapatıp ateşi en kısığa getirerek 15 dakika kapağını açmadan pişiriyoruz. Ateşten aldıktan sonra pirinci ezmeden çatalla havalandırıyoruz ve 15 dakika daha dinlendiriyoruz. Sos için; pirinç sirkesini, tuzu ve şekeri, şeker eriyene kadar ısıtıyoruz ve soğumasını bekliyoruz. Pirinci geniş tabanlı yayvan bir kaseye koyuyoruz. Sosun yarısını ılık pirince ekliyoruz. Pirincin yapışmaması için ıslatılmış tahta kaşıkla karıştırabilirsiniz. Sosun geri kalanını eklerken, pirincin tahta kaşıkla havalandırılmasına devam ediyoruz. Pirincin üzerini ıslak bir mutfak havlusuyla kapatıyoruz.

2 su bardağı suşi pirinci
2 su bardağı ve 2 yemek kaşığı su

TEZU SOSU İÇİN:
60 ml. pirinç sirkesi
30 ml. şeker
Tuz

PÜF NOKTASI
Suşi pirincini hazırladıktan sonra, buzdolabına koymuyoruz ve hızlı bir şekilde tüketiyoruz.

CALİFORNİA ROLL
YAPILIŞI: Olgun durumda olan, yumuşamış avokadoyu ortadan ikiye kesip dilimliyoruz. Küçük boy salatalığı, kabuklarını soymadan uzun ince şeritler halinde kesiyoruz. Bambu matını tezgaha seriyoruz. Üzerini streç film ile kaplıyoruz. Ardından yarım yaprak noriyi orta kısmına yerleştiriyoruz. Tezu sosla harmanladığımız suşi pirincini, kenar kısımlarında pay bırakacak şekilde yaprak norinin orta kısmına yayıyoruz. Diğer kısmına krem peynir sürüyoruz. Sıkıştırılmış yengeç eti surimileri, salatalık parçalarını ve avokado dilimlerini yerleştiriyoruz. Bambu mat ile sıkıca sararak suşiye şekil veriyoruz. Suşinin üzerini uçan balık yumurtasına buluyoruz. Suşiyi dilimleyip wasabi, zencefil turşusu ve soya sos eşliğinde bekletmeden servis ediyoruz.

1/2 adet yenilebilir deniz yosunu yani nori
100 gr. haşlanmış suşi pirinci
60 gr. salatalık
30 gr. avokado
30 gr. yengeç surimi
Üzerine sürmek için bir miktar krem peynir
15 gr. uçan balık yumurtası yani tobiko

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA