Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Bayram sonrası detoks

Herkese merhabalar. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, Kurban Bayramı sonrası mide rahatsızlıklarımızı gidermek, bünyemizi biraz hafifletmek amacıyla detoks önerileri paylaşmak istiyorum. Son zamanların en popüler konusu olan detoks beslenmeyi araştırdım. Öncelikle, özetle detoksun; vücudumuza çeşitli yollarla giren ve atık madde olarak dışarı atılmayı bekleyen zararlı toksinlerden kurtulmak olduğunu söyleyebilirim.
Detoks etkisi olan, benim en sevdiğim besinlerin başında zencefil geliyor. Zencefil, birçok faydalı bileşeni bünyesinde barındırma konusunda oldukça zengin. Kültürümüzde her ne kadar son senelerde kabul görmüş olsa da; bence zencefilin o keskin, hafif acıtan ama nevi şahsına münhasır tadını çoğumuz seviyoruz.
Doğru beslenme konusunda bilinçli davranan bir birey olarak ebette ben de zaman zaman detoks günleri ya da detoks öğünleri uyguluyorum. Bazen çorbanın içine koyduğum sebzelerin detoks etkisine inanırken, bazen salatama aynı malzemeleri eklemeye çalışıyorum. Bazen sebzeleri çiğ olarak tüketiyorum, bazen de sularını sıkıp içerek zararlı toksinlerden kurtulmaya çalışıyorum.
Hiçbir şey yapamadıysam, bir su bardağı suyun içine bir dilim zencefil, bir çubuk tarçın, bir dilim limon, bir dilim yeşil elma, bir çay kaşığı karbonat ve sirke ekliyorum ve aç karnına içiyorum. Bu, benim en basit detoks formülüm.

DOĞRU NEFES ALIN
Soluduğumuz havanın temiz olması çok önemli. Doğru bir şekilde solunum yapmayı bilmeli, diyaframımızı kullanmayı öğrenmeli ve yediğimiz, içtiğimiz her ne ise toksik olmamasına dikkat etmeliyiz.
Bugün sizler için, içine envai çeşit sebze koyarak yaptığım pancarlı detoks salatası, kış günlerinde bayıla bayıla içtiğim detoks çorba ve sebzelerle hazırladığım alkalize etkisi olan detoks içeceğim var. O zaman başlayalım...

YAŞAM TARZINA VE İHTİYAÇLARA GÖRE DEĞİŞİYOR
Herkesin belirli aralıklarla vücudunu dinlendirmeye ve temizlemeye, kendi yaşam tarzına ve ihtiyaçlarına göre değişik miktarlarda ve şekillerde detoksa ihtiyacı var.
Detoksa ihtiyacımız olduğunu nasıl anlıyoruz? Ben; baş ağrısı, gribal durumlar, yorgunluk, sinirlilik, uyku hali gibi durumlarda detoks beslenmeye daha çok ihtiyaç duyduğumuzu gözlemledim.

ALKALİZE DETOKS İÇECEĞİ
1 avuç ıspanak
2 adet salatalık
1 parça zencefil
1 adet limon
1/2 yeşil elma

Yapılışı: Tüm malzemeyi kabuklarıyla beraber katı meyve sıkacağında sıkıyoruz ve taze taze içiyoruz.

PANCARLI DETOKS SALATASI
2 adet pancar
1 adet yeşil biber
1 adet kırmızı biber
1 parça taze zencefil
1 minik çiçek brokoli
Çeyrek mor lahana
1 adet domates
1 adet salatalık

Sosu için:
1 limonun suyu
Zeytinyağı
Tuz

Yapılışı: Pancarı rendeleyip diğer malzemeleri minik minik doğruyoruz. Sos malzemesini çırpıp salatanın üstüne döküyor ve afiyetler yiyoruz.

Püf noktası
Zencefilin boğazınızı yakan keskin tadından rahatsız olmazsanız, salata sosunun için çay kaşığının ucu kadar zencefil tozu ve zerdeçal tozu ekleyerek detoks etkisini artırabilirsiniz.

DETOKS ÇORBA
1 avuç brokoli
1 adet kabak
1 adet kereviz
2 adet pırasa
3 adet yeşil biber
Tuz
Zerdeçal
1 su bardağı Hindistan cevizi sütü

Yapılışı: Tüm malzemeyi bir tencereye koyup üzerine su döküyoruz. Sebzeler haşlanınca Hindistan cevizi sütü ekleyip blender'dan geçiriyoruz.

Püf noktası
Çorbaya Hindistan cevizi sütü yerine laktozsuz süt ekleyebilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA